Шабан Мустафа и Мария Николова са шампиони в скоростното изкачване на Витоша

Свързани новини

28.08.2022 19:08

Хиляди на Черни връх за 2 годишнини и Витоша Рън

Видян 5055 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди се изкачиха до Черни връх на Витоша, за да отбележат 127-ата годишнина на организирания туризъм в България и 172 г. от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов, един от първите ни туристи.


Черни връх е тясно свързан с историята и развитието на туристическото ни движение, защото именно там, на 27 август 1895 г. по призива на Алеко Константинов се изкачват 300 души и дават началото на организираното туристическо движение у нас. Тогава фразата на Щастливеца „Опознай родината, за да я обикнеш“ става девиз на българските туристи.  Тази сутрин потеглиха няколко туристически похода към Черни връх с маршрути - първи лъч: хижа Алеко – Черни връх, втори лъч: Златни мостове – хижа Кумата – Черни връх и трети лъч: с. Железница Скопарника – Черни връх. В Националния събор участваха представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна. Поднесени бяха цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх.



На върха бе финалът и на скоростното изкачване на Витоша - Витоша Рън. Шабан Мустафа и Мария Николова са шампиони в скоростното изкачване на Витоша. Шабан спечели днес изпитанието за осми път, а Мария за трети пореден. И двамата обаче не успяха да подобрят рекордите на 18-километровото стръмно трасе.  Той финишира като шампион за 1.45:46 ч., на 9 минути след собствения си рекорд. За трета поредна година среброто бе за Ивайло Атанасов, завършил на 7 минути след победителя, трети е Георги Георгиев с време 1:59:54 ч.



При дамите шампионката от последните две години Мария Николова бързо излезе напред след старта, като премина на Драгалевци с аванс от близо две минути, а след това на Голи връх увеличи преднината си на цели 10 минути пред рекордьорката Милка Михайлова. На Черни връх Мария стъпи като победителка за трета поредна година, този път 2.06:11 ч. след като бе стартирала от центъра на София, с което остана на близо 12 мин. от рекорда. Николова тренира гребане в дисциплината скиф и няма загуба откакто дебютира в изкачването на планината през 2020 г., а днес пред нея завършиха само осем мъже. Михайлова остана втора с 2.20:45 ч., само 26 секунди след нея финишира Антония Георгиева, с което заслужи бронза.

За 16-и път дистанцията пробяга ветеранът и победител от първото състезание през 2007 г. Бойко Златанов, той бе на гърдите със символичния № 16. За трета поредна година стартиралите можеха да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха. Всеки участник получи ваучер на стойност 15 лв. за Лефтеровата къща в Родопите с възможност да комбинира с бягане и колоездене високо в планината.




 Снимки: Симона Петрова


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите