Две значими годишнини ще бъдат отбелязани на фестивала. Едната е първият век на прочутото холивудко студио Уорнър Брадърс. Другата е тъжа – 50 г. без Брус Лий, която ще бъде отбелязана с прожекция на неговия легендарен филм Пътят на дракона от предсмъртната за него 1972 г.
01/03

Свързани новини

17.05.2023 08:05

Вендерс с 2 филма в Кан, 1 на Годар, който никога няма да бъде пуснат по екраните, 50 г. без Брус Лий и 100 г. Уорнър са сред гвоздеите в програмата

Видян 6626 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Борис Ангелов
Специален пратеник на 19 минути

Умира ли киното като изкуство? Това е въпросът, който 19 минути постави преди 3 месеца на гостуващия в София Джон Малкович, но също и на който трябва да отговори филмът Room 999, римейк на култовия Room 666 на Вим Вендерс 4 десетилетия по-късно. Продукцията, в която идвалия у нас Вендерс участва, но е дело на Любна Плейуст.



Проблем, който постави и толкова обсъжданият Вавилон неотдавна. И който вълнува целия свят на киното заради ударното навлизане в него на платформите с техните мегабюджети, както и на изкуствения интелект. Въпрос, който тепъва ще си задаваме и чийто отговор предпочитаме да остава неизвестен.


Вендерс ще се представи в Кан и с нов филм, наречен Анселм и посветен на художник със същото име. Анселм Кифер вече 50 години е водещо име в живописта и скулптурата в Европа, а режисьорът показва и разказва две години от живота му между Германия и Франция. Освен всичко друго, кинаджиите ще бъдат заинтригувани и от озползването на 3D 6K-резолюция.


Друг интересен експеримент е показването на фестивала на трейлър – реално минифилм – за филм, който никога няма да види бял свят – 20-минутната продукция на Годар, озаглавена Phony Wars.


Друга киноманска сензация е новият проект на канския любимец Джим Джармуш, който този път идва на Кроазет с невероятно хрумване – събрал е в 1 четири филма на легендата Ман Рей, най-старият от които е точно на 100 г. А най-новият е от 1929 г.


За киномани е предназначена и премиерата на A Road Less Travelled, който в 2 часа и 12 минути разказва в три части за живота и 66-годишната кариера на Лив Улман през очите на нейните „приятели и партньори”, сред които са Кейт Бланщшет, както вчера споменахме, друга оскаровата лауреатка - Джесика Частейн, също носителят на статуетката Джеръми Айрънс и много други велики личности.



Наш човек, балканец, Емир Костурица ще бъде почетен с прожекция на култовия му филм с Палма от Кан (1995 г.) - Ъндърграунд, който се оказа и пророчески, а също така е единственият отличен с наградата на фестивала в Кан, който има български продуцент – Крум Маноилов.


Карлос Саура, когото неотдавна загубихме, ще бъде почетен с прожекция на неговата безсмъртна Кармен. Телма и Луиз – с първата звездна роля на Брад Пит, също ще има специална прожекция на Кроазет, където тази година ще имаме и Хичкок – ден.


Две значими годишнини ще бъдат отбелязани на фестивала. Едната е първият век на прочутото холивудко студио Уорнър Брадърс. Другата е тъжа – 50 г. без Брус Лий, която ще бъде отбелязана с прожекция на неговия легендарен филм Пътят на дракона от предсмъртната за него 1972 г.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху