Чия е тази песен

Свързани новини

18.10.2023 14:59

Този петък прожектират филма Чия е тази песен

Видян 495 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Този петък, 20 октомври, във филмотечно кино „Одеон“ от 18.00 часа с вход свободен ще бъде прожектиран филма „Чия е тази песен“ в рамките на фестивала „30 вечери с 30 класики“ по идея на Филмаутор. След прожекцията режисьорът и сценарист на филма Адела Пеева ще се срещне с публиката и ще подари на всеки зрител ДВД копие на филма с автограф. Документалният филм, който тази година навършва 20 години от премиерата, е сред най-емблематичните заглавия с неподравения авторски почерк на Адела Пеева.


Зрителите в „Одеон“ ще могат да го гледат в оригиналния му формат – лента. Оператор е Жоро Неделков. Копродукцията на България, Германия, Белгия, Финландия, Дания и Холандия е комично-драматичен и трагичен разказ за търсенето на истината за една песен. Самата история е поучителна картина на балканските народи, които винаги намират нещо да делят, обявявайки за свое, без да осъзнават колко са си близки, не само на външен вид, но и по душевност.


Песента го доказва... Герои във филма са както звезди на балканската музика – Зеки Мюрен, Селма Карловец, Омер Побрич, така и обикновени жители на Турция, Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония и България. Песента има и много имена. В България се нарича „Ясен месец веч изгрява“, в Босна „Погледай ме Анадолко“, в Сърбия „Руси коси“, в Македония „Ой, девойче, девойче“, в Гърция „От чужда земя“, в Турция „На път за Ускудар“, еврейското заглавие е "Красивата девойка" и т.н. Може да се открие и на арабски, испански, френски, италиански, дори и на английски. Едва ли има друга такава песен в света, която всички хора да обичат толкова много, като своя собствена...„Чия е тази песен“ е първият български филм, получил номинация на Европейската филмова академия за най-добър документален филм за 2003 година. Представен е в програмите на 50 международни филмови фестивали, между които „Трайбека” в САЩ и IDFA в Холандия, отличен е със 17 национални и международни награди. 20 години по-късно филмът „Чия е тази песен“ предизвиква силен интерес, търсен е и прожектиран в различни точки на света.


Особено любопитен е и за младата публика. Ето какво казва режисьорът  и продуцент Адела Пеева за филма: „Мисля, че причината за този продължаващ с десетилетия интерес е правдоподобността на историята залегнала в сюжета на филма. Той разказваза нас балканците, за манталитета ни, за нагласите ни в отношения със съседите, за комплексите ни и вечното ни желание да сме „по-голямата работа“ от тези до нас. Всичко показано във филма е много истинско, колоритно, емоционално и това предизвиква интереса и на младите и на възрастните зрители. И не на последно място: ние сме едни и същи.


Историята е локална, но въздейства глобално. Имаше много и хубави истории, хубави спомени от срещи с всички тези хора, които срещах в продължение на почти две години. Но след повече от 20 години това, което с радост си спомням е невероятната подкрепа и помощ, която имах през целия снимачен период и то от обикновените хора – не само от участниците във филма. Приказките от рода: „Дете, и на магарето ако е гръцко, не се качвай“ се оказаха абсолютно фалшиви.


В този контекст моят гръцки колега, който ми помагаше при снимките в Гърция, една вечер ми каза следното: "Аз всъщност ти помагам, защото искам в процеса на работа да те убедя, че песента все пак е гръцка".“


Адела Пеева е сред най-добрите български кинодокументалисти. Филмите й се радват на подчертан зрителски интерес и са отличени с авторитетни награди на редица кинофестивали в Европа, Азия и Америка. Те са част от библиотеките и видеотеките на престижните Европейски и Американски университети - Париж, Амстердам, Харвард, Йейл и други.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Не е от съвсем лесните дни

Не е от съвсем лесните дни, все пак вторник е рязък по