На 1 декември, петък, от 18:00 часа във филмотечно кино Одеон

Свързани новини

29.11.2023 14:29

Празнуваме 44 години от премиерата на Всичко е любов

Видян 1463 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 1 декември, петък, от 18:00 часа във филмотечно кино “Одеон” ще бъде представен филмът „Всичко е любов“ по сценарий на Боян Папазов и режисура на Борислав Шаралиев. Петъчната кино вечер съвпада с 44-годишнината от премиерата на филма. Прожекцията е с вход свободен и е част от фестивала за българско класическо кино „30 вечери с 30 класики“.


Фестивалът по идея на дружеството за колективно управление на авторски права Филмаутор по случай неговата 30-годишнина. Всички филми се излъчват в техния оригинален формат - на лента. След всяка прожекция зрителите имат възможност да се срещнат с авторите, актьорите или творческият екип на филма, както и да се включат в дискусия с тях. Гост този петък ще бъде актрисата Янина Кашева, която изпълнява главната женска роля във „Всичко е любов“.


Лентата разказва историята на Радо, едно „трудно“ момче от тези, които другите назидателно сочат с пръст. Прекарал е повече от половината си живот в трудово-възпитателни училища. Възпитавали са го, поучавали... Безуспешно. Накрая го изпращат в училището със строг режим в Падево. Когато му стане тежко, Радо бяга... При едно такова бягство, той отива в София. Неговите близки не желаят да го разберат и да му помогнат, за тях той е пропаднал човек. Отива да спи в едно помещение на стадиона. Една вечер, приятелят му Джипси го завежда на купон, на който Радо се запознава с Албена — хубаво момиче, от добро семейство.


Двамата се влюбват един в друг и Албена е първият човек, който проявява искрено доверие към него. Това чувство преобразява Радо. Той е готов да излежи оставащите месеци в ТВУ-то и да започне да живее като другите. Но това не е толкова лесно. Веднъж приели го като престъпник, хората около него, в това число и част от възпитателите, не могат да повярват в промяната, която става с него. Родителите на Албена разбират за тяхната връзка и по всякакви начини се противопоставят. Когато майката разбира, че Албена е бременна, решава на всяка цена дъщеря й да направи аборт и да сложи край на тази любов.


Радо усеща, че става нещо страшно и отново бяга от училището. Преодолява колосални трудности в суровата зима, извървява километри пеша, за да се добере до столицата, но за съжаление вече е твърде късно. Близък на семейството лекар извършва криминален аборт, без Албена да разбере. Тя е психически и физически съсипана и не й остава нищо друго освен да се подчини на желанието на майка си, която междувременно се обажда в милицията да приберат беглеца, останал зъзнещ и треперещ от треска пред вратата...Още в месеца на премиерата, която се състои на 10 декември 1979 г.,  филмът получава две награди от СБФД - за сценарий на Боян Папазов през и за дебют на Иван Иванов.


Прави абсолютен фурор на ФБИФ Варна'80, където получава специалната награда в лицето на режисьора Борислав Шаралиев, сценариста Боян Папазов и актьора Иван Иванов; наградата за женска роля на Янина Кашева и наградата на критиката. Оператор на филма е Стефан Трифонов, муузиката е на Веселин Николов, художник: Георги Иванов. Главната мъжка роля изиграва Иван Иванов, участват още Ибиш Орханов, Мария Стефанова, Вълчо Камарашев, Веско Зехирев, Мая Владигерова, Йордан Спиров, Петър Гюров и други,.Актрисата Янина Кашева, на която е поверена ролята на Албена, сподели пред Филмаутор, че съвсем случайно прочита сценария още преди да бъде поканена на пробни снимки. „Бях в 4-ти курс, малко преди да завършва. Във фоайето на ВИТИЗ срещнах един колега от по-малките класове, който четеше нещо и ми казва: „Много хубав сценарий, блазе му на който му се случи да го играе!“ През това време него го извикаха да отива на сцената и ми остави текста.


И така седнах на парапета на прозореца от вътрешната страна и го разлистих, като не станах оттам, докато не прочетох целия сценарий. И много го харесах. Изобщо не ми мина и през ума, че нещо подобно може да се случи на мен. След не много време ми се обадиха да отида в Киноцентъра, отидох и ме избраха. Щастлива съм, че имах шанса да изиграя тази роля и много я харесвам.“, сподели актрисата Янина Кашева. „Да, в онзи момент имаше много общо между мен и Албена - като характер и душевност.


И това идва от младостта и разбира се от характера. Бях млада, непримирима и бунтарка. Както и Иван носеше много черти, които се припокриваха с тези на Радо. Тази ярост да защитиш себе си и това, което обичаш, цялата дързост да преследваш това, което заслужаваш да имаш. Тези неща са присъщи на младостта като цяло“, разказа Янина Кашева, на която е поверена главната роля във „Всичко е любов“. Част от снимките са в самото трудово-възпитателно училище в Падево, участват и реални възпитаници на ПВУ-то. Там актьорите виждат нагледно как живеят тези младежи. Пред очите им ги строяват, преброяват, хранят ги под строй. И точно любовта в живота на един такъв млад отритнат човек може да помогне много, да му даде топлота и свобода, която да го направи по-силен и да го окуражи да продължи напред, независимо какво ще се случи и какъв ще е крайният резултат.


“Филмът е актуален и днес, защото разказва историята за една голяма, първа, чиста и безусловна любов, за едно истинско съкровено чувство, което живее в дълбините на душите и на двамата герои. Тяхната среща е съдбоносна. Среща, която всеки би желал да има. И въпреки споделена, тази любов се оказва невъзможна, тъй като обществото не я приема. И сега има социално разделение, дори с много по-ясно очертани и по-големи пропасти между бедни и богати, между такива, които могат да имат всичко и други, които са отритнати аутсайдери. И тук проблемът е не дали родителите трябва да се намесват, естествено е да ги наблюдават - а как се намесват, защото крайностите не водят до нищо добро. Едно такова грубо вмешателство в толкова крехки и деликатни отношения, може да има пагубни последствия“, каза Янина Кашева.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните