Свързани новини

07.05.2014 13:07

Почина „пазителят“ на тайната колекция на нацистите

Видян 1537 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почина Корнелиус Гурлит, човекът, който криеше в дома си над 1400 произведения на изкуството, откраднати от фашистите по време на Втората Световна война. 81 – годишният Корнелиус, син на артдилъра на Хитлер, си отиде от този свят без да каже какво ще се случи с неговата тайна колекция.


Припомняме, че през ноември миналата година гръмна световен скандал около намирането на изключителни произведения на изкуството, скрити в занемарено жилище в Мюнхен.


Собственикът на творбите, 80-годишният тогава Корнелиус Гурлит, остави те да бъдат изнесени от дома му без да окаже никаква съпротива.


Историята се развила още през 2012 г., но бе пазена в тайна по време на разследването и новината се разчу едва през ноември 2013 -а. Шедьоврите бяха намерени напълно случайно: Корнелиус Гурлит привлякъл вниманието на органите на реда през септември 2011 по време на проверка на пътниците във влак, пътуващ от Швейцария към Мюнхен. В рамките на проверката било установено, че Гурлит пренася огромна сума пари в брой. Митничарите продължили да го разследват, докато не се стигнал до обиск на жилището му през пролетта на 2012 г.  Там, насред планини от развалени хранителни продукти, празни опаковки от сокове и трупани с години буркани следователите се натъкнаха на картини от Матис, Пикасо, Реноар, Шагал. Над 200 от тях са в списъка на издирваните шедьоври.  


Оказа се, че бащата на Корнелиус, Хилдебранд Гурлит, е бил нает да търгува с произведения, откраднати  от музеите или конфискувани от еврейски колекционери. Интересното в случая е, че това са предимно творби на модернизма, течение, което бе забранено от нацистите. В своята книга Моята борба Адолф Хитлер заклеймява  това изкуство като „дегенериращо“ и призовава към унищожаването му. Според официалните хроники творбите от тази епоха е трябвало да бъдат извадени от музеите или иззети от колекционерите и изгорени пред очите на публиката им. Едва сега обаче стана ясно, че вместо да ги изпепелят, нацистите са печелили от тях, като тайно са ги търгували със западни колекционери.


Корнелиус Гурлит почина след сърдечна операция и остави въпросът с колекцията му нерешен. Малко преди смъртта си той каза, че  никога не би се разделил доброволно с шедьоврите. „През целия си живот не съм обичал нищо повече от моите картини“, сподели той пред Дер Шпигел.


Корнелиус почина в апартамента си, в присъствието на доктор. Въпреки че колекцията е оценена на над 1 млрд. евро, той не живеел като богаташ и би се съгласил да продаде картина само ако е в крайна нужда от пари.


 Немските закони обаче не го задължаваха да върне някоя от творбите, тъй като са минали повече от 30 години от изчезването им. Но смъртта му със сигурност ще промени това. Не е известно Корнелиус да има наследници. В същото време баварската бюрокрацията забавя решението на въпроса, така че отговор не се очаква скоро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец