Носител е и на наградата “Дъбът на Пенчо”, основана и връчвана от проф. Светлозар Игов.

Свързани новини

08.11.2022 11:56

Монодрамата Виктория с премиера

Видян 1130 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 „Виктория“ е новият театрален проект на режисьора и драматург Йордан Славейков. Пиесата е поредна авторска за Славейков и е преведена на английски, сръбски,  македонски, руски и украински езици.


През 2021 г. се състоя първата задгранична премиера в театър "Антон Панов, град Струмица, Република Северна Македония. Премиерните дати на Виктория са 12 ноември (събота) и 14 декември (сряда) от 19.30 часа на сцената на I AM STUDIO. Главната роля е поверена на актрисата Деница Даринова.


Драматургия и режисура - Йордан Славейков, сценография и костюми - Юлияна Войкова, плакат и снимки  - Гео Карл Павлов. Спектакълът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и “Elly Media and Advertising”. "Виктория" е изповед на бивша провинциална театрална актриса. "Виктория" е опитът на една жена да разбере защо не получава единствената любов, която се полага на всяко човешко същество- тази на майката.


"Виктория" е и пиеса за всички съдбоносни избори, които правим - за самотата, която тези избори носят със себе си, за страха и предателството. В последна сметка "Виктория" е ода за любовта, която не признава религии, светове, граници и носи със себе си светлина, дори когато наоколо цари мрак. През 2021 г. дигиталният проект на Йордан Славейков беше реализиран чрез финансиране от Национален фонд “Култура” и извънредната сесия на програмата му "Творчески инициативи" по време на пандемията. 8 професионални актриси от 8 различни държави - Северна Македония, Беларус, Грузия, Русия, Латвия, Украйна, Швейцария, Великобритания заснеха с видеокамери монолози от пиесата.


Отделните монолози на осем езика бяха подредени хронологично,  монтирани и субтитрирани в едно общо видео с творческа последователност и съответно публикувани в youtube, фейсбук и инстаграм. Авторът споделя, че въпреки на онлайн театъра да му липсва характерното за хилядолетния театър човешко присъствие, то пандемията е провокирала него лично като творец да мисли по нов начин. Според Йордан Славейков в основата на проблема е, когато дъщерята се чувства необичана и неподкрепена.


Пиесата разглежда проблема как може да се взриви един човешки живот и една човешка съдба, когато в критичен момент една майка не вземе страната на дъщеря си. Монодрамата „Виктория“ представя пред публиката какво се случва, когато най-близкият човек на жената - майката, мислейки и вярвайки, че прави най-доброто за детето си, вреди. И в настояването си, че нейното добро е единственото добро, забравя да обича дъщеря си. Йордан Славейков е завършил НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, ученик от последния клас на проф. Киркор Азарян. За дипломния си спектакъл "Оскар и розовата дама" получава номинация за наградата „Икар“ в категория  "Дебют" през 2007 година. Първата му авторска пиеса "Ангел" е сред финалистите на националния конкурса за нова българска драматургия "Иван Радоев " - Плевен, 2009 г. Специализира актьорско майсторство в Международната лятна школа на Александър Калягин в Москва.


Бил е режисьор в Драматично-куклен театър-Враца, асистент-режисьор на Явор Гърдев в постановката „Крум” през 2006-та. Заедно със своя колега Димитър Касабов е съавтор и сърежисьор на супер успешната пиеса „Пакът“, която получи номинация „Аскер“ за драматургия. “Паякът” е единствената българска пиеса, играна на престижния New York International Fringe Festival и  класирана от Village Voice в топ 10 на представленията, които трябва да бъдат гледани, получила страхотна рецензия от New York Times и награждавана неколкократно в Русия.


Двамата режисьори реализират заедно още няколко проета заедно - "Стъклена менажерия" по Тенеси Уилямс в ТР Сфумато. По покана покана на директора на Беларуския държавен академичен театър "Якуб Колас” поставят "Домът на Бернарда Алба" във Витебкс. Йордан Славейков има един издаден роман „Последна стъпка“. Това лято излезе и втората му книга „Празнично семейство“, сборник с разкази. Романът „Последна стъпка“  е отличен с наградата “Сребърен пегас” от Националния литературен конкурс “Южна пролет” 2016, в гр. Хасково. Носител е и на наградата “Дъбът на Пенчо”, основана и връчвана от проф. Светлозар Игов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за