Свързани новини

22.11.2010 13:17

Концерт на ПАКО ДЕ ЛУСИЯ

Видян 2345 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-голямата жива легенда на Фламенко музиката днес - ПАКО ДЕ ЛУСИЯ, пристига у нас на 9 декември, директно от Рим, за да завърши своето турне за 2010 година. Виртуозът на китарата ще гостува в България специално по покана на най-добрия клуб за жива музика SOFIA LIVE CLUB.


Придружен от млади изпълнители, ПАКО ДЕ ЛУСИЯ неведнъж е определян като „Кръстникът“ на една музика, трансформирана от него за съвременното звучене. Роден през 1947 година в град Алхесирас, едва пет годишен Франсиско Санчес Гомес / Пако де Лусия / коригира баща си Антонио Санчес / професионален китарист / по отношение на ритъма и жеста, с който свири. Не след дълго, предаността на Пако към китарата се превръща в неизчерпаема и го отвежда до издаването на първия албум Dos Guitarras Flamencas през 1965 година и следващия Fuente y Caudal /1975г./, когато музикантът слага началото на своите диалози с импровизацията. Малко след това, чрез румба албумът Entre Dos Aguas, той превръща Фламенко китарата в световен феномен.


Магия, истинска магия изпълва залите по време на концертите, когато маестрото започва най-често със соло изпълнение, свирейки главно със сърцето си, понасяйки красотата на мелодиите и огънят на горещия ритъм. Едни от любимите песни на Де Лусия, които обикновено са неизменна част от репертоара му са Antonia – посветена на дъщеря му , Entre dos Aguas и Zyriab, където почти може да докоснем любовта му към тази музика.


Откритото му отношение към други музикални стилове като сътрудничеството с Джон Маклафлин и Ал Ди Меола е съчетано с неговата креативност и желание да представи Фламенкото на съвременния свят. Самият той признава, колко много е научил от тези изумителни музиканти и е намерил свой собствен начин да импровизира, защото „ Във фламенкото ти трябва да композираш цялата песен с мелодии, ритъм и хармония“. Диалогът, който съществува между неговата музика и ритмите на Бразилия, джазът на Лари Кориел, Чък Къриа, Ал Ди Меола и Джон Маклафлин, както и класическата музика на Албенис, Файя и Родриго, потвърждават музикалната му неуморимост и всемогъщество.


 Днес, желанието на ПАКО ДЕ ЛУСИЯ да интегрира нови инструменти и стилове в традиционното фламенко е дар, който повлиява на цяло едно поколение испански музиканти и само малка част от тях имат честта да се излязат на една сцена с виртуоза. Изпълнители от Испания и Куба придружават музиканта по време на концерти, превръщайки се в незименна част от брилянтното звучене не неговата музика, сътворена изцяло с любов, страст и преданост.


„Трябва ти определена техника, за да свириш, но останалото трябва да дойде от сърцето ти“, казва той и продължава по пътя на своето съвършенство, дарявайки на публиката своята музика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните