Комедия на корупцията

Свързани новини

28.11.2023 14:21

Комедия на корупцията с премиера в Театъра на армията

Видян 484 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Комедия на корупцията“ по “Процесът“ на Франц Кафка ще можем да гледаме на сцената на Театъра на Българската армия. „Когато най-силните, най-пробивните и най-бързите взимат властта и измислят закони, които не прилагат докрай, тогава става една комедия на корупцията“, визуализира режисьорът Васил Дуев. Гениалният Кафка описва лабиринта на бюрокрацията – администрация и бюрокрация равно ли е на корупция?


„Зависи как се прилагат нещата и кой доколко благочестиво стои в това. Кафка предвижда, че всички тези структури спокойно могат да съсипят живота на човека. И в нашето общество наблюдаваме как в една или друга форма се случва точно това. Прекрасното при Кафка е, че той предвижда (някои казват, че случайно го е предвидил) всички тоталитарни режими – националсоциализмът, комунизмът и установяването му в СССР и в неговата родна Бохемия, която после става Чехия.


Като се замислим, националистически брожения и всички тези неща са съществували още в края на 19 век и не Хитлер създава националсоциализма – той вече е бил подготвен“, посочва Дуев пред БНР. “Посегнах към този роман (“Процесът“), защото когато го препрочетох разбрах, че той е абсолютен реализъм към днешна дата“, допълни той. “Комедията е единственият шанс да преживееш тези неща.


Ние сме такива – поне така усещам вибрацията на нашето общество. Ние избираме паралелно с протестни действия, гледаме целия този цирк и се забавляваме, и се радваме на това, на тези, които считаме за анти-герои и тези които счетем за положителни лица – такъв е ходът ни за справяне, през смях“, обясни Васил Дуев. В представлението ще наблюдаваме актьорската игра на Ясен Атанасов, Владимир Матеев, Гергана Плетньова, Луизабел Николова, Симеон Дамянов и Ахмед Исмаил.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,