Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон
01/02

Свързани новини

19.04.2024 11:23

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Видян 1809 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Легенда, позната на киноманите по цял свят, основно произведение на нямата ера, една от най-монументалните реставрации в историята на киното, ще бъде представена на 14 май като световна премиера: Наполеон на Абел Ганс (първи период) във версия, резултат от колосалните и страстни усилия на Френската филмотека с подкрепата на CNC.

Повече от шестнадесет години са необходими, за да се върне към живот шедьовърът на Абел Ганс. Екстравагантната филмова опера преминава през епична сага, за да възвърне своята цялост и слава.




Различни източници са използвани за преоткриване на оригиналния сюжет за тази необикновена реконструкция на 7-часовия филм, разделен на две епохи. Ролките са открити във Френската филмотека, CNC, Синематеката в Тулуза и Синематеката в Корс, както и в Дания, Сърбия, Италия, Люксембург и Ню Йорк.


Жорж Мурие и екипът му работят кадър по кадър и преглеждат близо 100 километра филми. Монтажните бележки на режисьора Абел Ганс и кореспонденцията с неговия монтажист, намерени в БНФ, направиха възможно повторното монтиране на филма в оригиналната му версия.

През 1927 г. " Наполеон" на Абел Ганс е толкова амбициозен, колкото и сюжетът му: в него са използвани множество технически и естетически иновации като камери, монтирани на коне, и прочутият триптихов финал, на три екрана едновременно.


С грандиозния си актьорски състав и хиляди статисти филмът изумява както публиката, така и критиците, когато на 7 април 1927 г. в Парижката опера се състои премиерата му в присъствието на френския президент Гастон Дюмерг и маршалите Фош и Жофр. След това филмът тръгва на световно турне.


С навлизането на говорещите картини, барабаните са разпръснати по целия свят, а някои от тях са изгубени или унищожени. След това филмът е прекрояван и осакатяван многократно - до момента са известни 22 различни версии.


През 80-те години филмът на Абел Ганс очарова режисьорите Клод Льолуш и Франсис Форд Копола, както и големия историк на нямото кино Кевин Браунлоу и Коста-Гаврас, председател на Френската филмотека. Филмът не е показван в оригиналната си версия, известна като "Grande Version", от 1927 г. насам.


 Първата част, с продължителност 3 часа и 40 минути, ще бъде представена като събитие преди откриването на фестивала в Кан и като откриващ филм на Cannes Classics.


След това филмът ще бъде показан изцяло с изключително изпълнение на живо на филмовата музика с 250 музиканти от Радио Франция на Seine Musicale в Париж на 4 и 5 юли, както и на фестивала на Радио Франция в Монпелие, а след това във Френската кинематография и на летните фестивали. Филмът ще бъде пуснат във френските кина на по-късна дата и ще бъде показан по France Télévisions и Netflix.


Фестивалът в Кан се гордее, че е мястото, където се възражда Наполеон на Абел Ганс, паметник на 7-то изкуство, почти 100 години след създаването му.


Борис Ангелов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите