14.06.2009 14:43

Фурор на мотопистата в Търговище

Видян 3154 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 4000 души станаха свидетели на невероятно мотошоу в Търговище, предаде БГНЕС.


Въпреки наситеността с различни състезания от моторните спортове, хора от цялата страна дойдоха на мотопистата в североизточния град за да гледат международния турнир по спийдуей за купа „Търговище 2009”. В надпреварата се впуснаха 16 състезатели от България и Румъния. За пореден път Милен Манев беше безапелационен и остави съперниците си далеч след него. Във всичките серии завърши първи и заслужено се изкачи на най-високото стъпало на почетната стълбичка. След него остана румънецът Тома Алекандро, а трети се нареди ветеранът -Димитър Минков от Велико Търново. След края на сериите четиримата събрали най-голям актив се състезава за купата на кмета. На старта излязоха Милен Манев, Тома Александро, Димитър Минков и шуменецът Чавдар Чернев. За малко повече от минута публиката остана без дъх, защото гонката беше повече от инфарктна. На старта четиримата тръгнаха едновременно и до първия завой се движиха успоредно един до друг. По време на дрифта румънския състезател взе малка преднина пред Милен Манев. На около метър зад тях се движиха Чернев и Минков. След първия завой Манев навакса, но румънеца му дишаше във врата. Интригата се запази до последната обиколка, когато Милен дръпна десетина метра пред Александро и убедително спечели приза. Последваха бурни овации от страна на публиката, която вече дишаше спокойно. Трябва да се отбележи и участието на друг шампион-ветеран. Рудолф Валентинов също дойде на пистата в Търговище да подкрепи начинанието на Николай Манев и сина му Милен. Именно двамата организираха състезанието с помощта на Общината в Търговище и клуба на СБА. „Извода от състезанието е, че подготовката ми не е много добра” – каза след награждаването Милен Манев. Той обясни, че са необходими много финанси за да достигне подходящо ниво, а те биха дошли от спонсори. Оказа се, че мото пистата в Търговище е частна собственост и най-вероятно ще бъде отдадена под наем на трети лица. Запитан какво може да се случи с него след това Милен отговори: „Тоталното ликвидиране на този спорт в България, а ние да си стягаме багажа и някъде в чужбина”. Просперитет на спидуея в България не предрича и Димитър Минков. „Не виждам за какво бъдеще говорим при положение, че тази федерация никакво внимание не ни обръща. Искам да се включа, искам да продължим, но пистите в България са в повече от окаяно състояние” – натъжен каза Минков. Според него българската федерация по мотоциклетизъм и президентът й Богдан Николов трябва да обърнат внимание и на този спорт. Според него те са единствените, които могат да помогнат за развитието му. „Този спорт го има в цял свят и се радва на огромна популярност, но единствено в България отсъства от календарите” – завърши Димитър Минков. Едно е сигурно и цветето на спидуея започна отново да никне в страната. Остава само да се види как ще протекат събитията. Дали ще бъде оставено да израсте и разцъфне или ще бъде стъпкано от нехайството и глупостта.


Допълнителни данни:
Най-характерното за този спорт е, че моторите са четиритактови и 500 куб. см. Те нямат спирачки и скорости. Задвижват със смес от масло и спирт. Завоите по елипсовидната писта се взимат чрез т. нар. дрифт. За пистата в Търговище се говори вече 32 години. За първи път на нея мотори се състезават през далечната 1978-ма ,тогава победител е Николай Манев, който по-късно става Републикански Шампион по Спидуей. Тя е лицензирана за световни първенства през 1995 година от поляка Владислав Куечак, от управата на Световната федерация по мотоциклетизъм. До 1995 година имената на българите Николай Манев, Геориг Митев, Ангел Ефтимов всяваха страх сред чуждестранните им конкурентни. Сега България и Т-ще се гордеят с единствения активен състезател, който въпреки нечовешките трудности продължава да жъне успехи по пистите.
През миналата година той стана шампион на Румъния.
От средата на 90-те до сега България не е била домакин на собствено състезание. Изключение прави 2007 година, когато на търговишката писта се проведе кръг от румънския шампионат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог