Две от водещите имена в сценичните изкуства в Европа гостуват с представлението „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“

Свързани новини

23.03.2023 14:16

Френски спектакъл гостува в Народния театър

Видян 1560 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две от водещите имена в сценичните изкуства в Европа гостуват с представлението „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“

Ако някога сте си задавали въпроса как би изглеждал днес един спектакъл, създаден преди 25 години, и какво е усещането да стъпваш върху следите на онези, които са били на сцената през годините – един от възможните, изключително атрактивни и провокативни отговори може да даде спектакълът „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“.


Спектакъл, „роден“ преди 25 години от въображението на световноизвестния югославски режисьор Младен Материч и „прероден“ днес от неговия последовател – прочутия френски артист Орелиен Бори.
Представлението гостува на 5 и 6 април на Голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“ и има история не по-малко любопитна от онова, което се случва на сцената в този провокативен и предизвикващ всички сетива на зрителя визуално-поетичен спектакъл.


Срещата между Орелиен Бори и Младен Материч – днес две от водещите имена в сценичните изкуства в Европа, се случва в далечната 1994 г., когато 22-годишният тогава Бори попада в Театър „Гарон“ в Тулуза и гледа спектакъла на югославския режисьор Младен Материч „Небесата са далеч и земята също“. Тази сценична среща изиграва ключова роля в творческия му път и го насърчава да развие своя отличителен авторски почерк, съчетаващ с лекота в общ сценичен ритъм театър, танц, цирк и визуални изкуства.


25 години по-късно Орелиен Бори тръгва по следите на своите спомени за спектакъла, повлиял така силно цялото му творчество, редом с които преоткрива и разбиранията си за театър. „Театърът има своите ограничения. Най-същественото от тях е пространството, с което ни се налага да се справяме с всяка нова продукция, сцената, на която ние трябва да „пишем“ върху следите на спектаклите преди нас“ – споделя Бори и кани самия Младен Материч, за да извървят заедно този път.
„За мен „Небесата“ беше форма на задаване на въпроси на сцената, вероятно не много приемливи, но пък нормални, когато се намираш в средата на живота (между раждането и смъртта; младостта и старостта; разцвета на силите и умората), измежду това, на което сме се надявали и онова, което реално сме получи и вече започва да изглежда като свършен факт…“ – спомня си Материч.
Българската публика вече познава работата на Орелиен Бори и създадената от него Компания 111. През 2008 г. спектакълът „Плюс-минус безкрайност“ гостува в страната на второто издание на фестивала Sofia Dance Week. През 2009 г., отново в програмата на Sofia Dance Week, Бори представя своя спектакъл „Ерекция“, който създава заедно с хореографа Пиер Ригал.


След представлението на 5 април всички зрители в залата са поканени да останат за разговор с екипа, модериран от д-р Мира Тодорова, главен драматург на Народния театър. Провеждането на такива срещи след всички български и международни премиери, юбилейни постановки и други отличителни поводи в програмата на театъра става редовна практика на Народния театър като част от дългосрочните усилия на екипа да разширява театралното поле и да свързва по нови начини всички участници в него.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.