Очите ѝ претърсват заведението и се спират върху художника

Свързани новини

15.02.2023 13:31

Дора и Пикасо - двете лица на любовта

Видян 765 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В най-влюбния месец, издателство Емас внася истински пожар - роман за една изключителна двойка, двама творци, съперници и съюзници в изкуството и в любовта. Дора Маар и Пабло Пикасо. Дора и Минотавъра. Когато се запознава с Пикасо, Теодора Анриет Маркович е само на 28 години, но вече е призната фотографка в средите на сюрреалистите под псевдонима Дора Маар. Известна е и с неподражаемия си характер, съчетал екстравагантността на френската майка, упоритостта на балканския баща и страстта на страната, в която е израснала, Аржентина. Влюбен до полуда и вдъхновяван от културата и художествения усет на Дора, големият художник създава едни от най-великите си творби под нейно влияние и посветени на нея. Но сблъсъкът на двама творци със силни характери не устоява на времето.


Макар и разделени, Дора и Пикасо остават духовно свързани до смъртта си. Париж, 1935 г. В „Дьо Маго“, заведение на парижката бохема, се е събрала компания от мъже, които ще останат в историята. Сред тях е и Пикасо, всепризнатият гений. На маса недалеч от тяхната сяда красива млада жена в черна рокля и с екстравагантна шапка с пера. Мнозина разпознават нашумялата фотографка Дора Маар.


Очите ѝ претърсват заведението и се спират върху художника. Тя слага лявата си ръка на масата, разперва пръсти и с дясната взема нож. В главата ѝ зазвучава тангото от пристанищните кръчми на Буенос Айрес и ножът заиграва в неговия ритъм между пръстите ѝ. Научила е играта от моряците във втората си родина. Без да сваля поглед от Пикасо, жената забива ножа в дървото на масата все по-дълбоко и все по-бързо, а когато не улучи празното пространство, по избродираните рози на ръкавицата ѝ избиват капки кръв. Всички са притаили дъх. Омагьосан, Пикасо пристъпва към жената и моли за ръкавицата. Получава я с думите: „Вземете моята ръка. Аз ви се предавам.“ След ден на къс хартийка идва отговорът: „Увийте около глезените си сърцето на Вашия най-предан поклонник.“ Започнала е една от най-бурните и страстни любови в културната история на XX век – Теодора Анриет Маркович и Пабло Пикасо, „Дора и Минотавъра“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към