03.08.2022 14:08

БНТ 1 излъчва филм в памет на скулптора Величко Минеков

Видян 1508 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Талант, призвание и послание в документалния филм „Когато свършат думите“

3 август 2022 г. /сряда/

Днес (3 август) от 22:40 ч. по БНТ 1 ще се излъчи документалния филм „Когато свършат думите“ в памет на майстора с широк художествен талант Величко Минеков.

Филмът „Когато свършат думите“ води към среща с изкуството на скулптора Величко Минеков. В разговор за материята, духа и човека, художникът разкрива ролята на скулптурата като начин и смисъл на живот. Минеков споделя мисли и истории с колегите и приятелите си, разказва за откраднатите метални фигури, за изявите си по света и у нас. Негови творби красят Център Кенеди във Вашингтон /бронзовата фигура „Марица“/ и композицията „Хлябът“ пред сградата на Международната организация на труда и социалните грижи на ООН в Женева. Впечатляващи са „Пиещата селянка“ пред Софийската градска галерия, скулптурата на Владимир Димитров – Майстора на ул. “Шипка“, пред Съюза на художниците, „Орфей“ в Борисовата градина, Лъвовете пред Съдебната палата и много други.   

Величко Минеков е майстор с широк художествен талант – от малка пластика и портрет до внушителни фигури и композиции. Завършил е Националната художествена академия и е един от малцината творци, имали шанса да учат едновременно при трима големи автори в съвременната българска скулптура – Андрей Николов, Марко Марков и Любомир Далчев. Лично познавал и работил в ателиетата на Марсел Жинон, Хенри Мур, Задкин, Асен Пейков, Мацини. Творбите на Величко Минеков са представени в Националната художествена галерия, в Софийска градска художествена галерия, в други областни галерии в България, както и в Русия, Швейцария, САЩ, Унгария, Германия, Австрия, Италия, Иран, Египет и други.

Режисьор на документалния филм „Когато свършат думите“ е Росен Елезов, по сценарий на Емилия Савчева и оператор Владимир Венков.

Гледайте „Когато свършат думите“ на 3 август (сряда) от 22:40 ч. по БНТ 1





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей