Щерката на Клеопатра

Свързани новини

13.10.2023 12:36

10 неща, които не знаете за дъщерята на Клеопатра

Видян 1776 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Без съмнение, Клеопатра е най-прочутата египетска царица, но тя не е единствената. Специалният трети епизод на хитовата поредица Кралиците на Древния Египет е с премиера в рамките на “Сезонът на Египет” по Viasat History на 17. октомври от 23:05 часа и изследва живота на дъщерята на Клеопатра, която става монарх по право - след трагичната смърт на родителите ѝ - Клеопатра и Марк Антоний. Тук разкриваме няколко интересни факта около тази дъщеря: Клеопатра Селена.


1. Селена, дъщерята на Клеопатра и Марк Антоний, наследява трагична история. Тя е само на десет години, когато родителите ѝ се самоубиват. Става кралица на Египет и управлява почти две седмици, преди тя и двамата ѝ братя да бъдат пленени и изпратени обратно в Рим, за да бъдат отгледани от бившия съперник на баща ѝ - Октавиан.


2. Тя има спокойно детство. Вторият ѝ баща и бъдещ император, Октавиан бил изненадващо добър родител и се е грижел за нея и братята ѝ, сякаш са негови собствени деца. Разбира се, имало е политическа страна - контролът върху децата означавал също така и контрол върху Египет.


3. Клеопатра Селена се омъжва за Гай Юлий Юба, африкански принц, когато е само петнайсетгодишна. Това е уреден брак.


Също като Селена, младият Юба е наследник на свалена царска фамилия в изгнание и далечен племенник на Октавиан. След сватбата, двойката е изпратена да управлява новообразуваното васално кралство на Мавритания (днешните Мароко и Алжир).


4. Те имат две деца - син, наречен Птолемей Мавритански - по името на династията на майка си, и дъщеря, чието име не е достигнало до нас.


5. Селена била забележителна царица. Била ангажирана в ежедневното управление на държавата; учила се е от майка си и се е била научила добре. Не е изненадващо, че тя не се отдръпва встрани, за да позволи на Юба да поеме ръководството - те управляват Мавритания заедно. При управлението на Селена и Юба Мавританското царство развива значителен износ в Средиземноморския регион, основно в Испания и Италия. Техните продукти включвали риба, грозде, перли и дървени мебели, но не само. Марвританските монети стават познати и уважавани из цялата Римска империя.


6. Клеопатра Селена била много горда с майка си - тя дори издава монета с нейния образ, и се нарича “Кралица Клеопатра, дъщеря на кралица Клеопатра”. Организира строителна програма, вдъхновена от нейния роден дом Александрия и строителните проекти на майка ѝ. Тези строежи включвали фар, напомнящ стила на Александрийския фар. Селена и Юна обновяват старите укрепления на града и започват строежа на нови. Египетски произведения на изкуството също са внасяни от предишното царство на Селена. Те ясно искат да пресъздадат атмосферата на Александрия и присъствието на Клеопатра.


7. Нейната смърт е ранна и внезапна. Не знаем точната дата и причина, но съвременни поеми предполагат, че е била само на 35 години, когато е починала, около 5-та година пр. Хр. Кралицата е положена в кралския мавзолей на Мавритания, който още може да се види в днешен Алжир. Цар Юба продължава да управлява царството заедно с техния син Птолемей в продължение на две десетилетия след кончината на Селена.


8. След смъртта си, Клеопатра Селена остава значима фигура в Мавритания. Нейните монети не излизат от обращение в продължение на десетилетия - заради доверието и уважението към тях. Съвместното управление на Юба и Птолемей дължи много на неумиращия блясък на Селена.


9. Клеопатра Селена е имала голямо влияние върху своето кралство и върху римския свят, но за разлика от майка си, тя успява тихо. Историците рядко споменават нейното име, предполагайки, че по време на нейното и на Юба управление всичко върви гладко в Мавритания - няма проблеми, за които да се пише.


10. Съпругът й Юба умира 28 години по-късно, а техния син управлява до 40 годишна възраст, когато е екзекутиран от прочутия Калигула - императорът вероятно е завиждал за богатствата на Мавритания, но това е друга история. Клеопатра Селена и семейството ѝ са почти забравени, но Мавзолеят в Алжир остава траен спомен от кралицата без никакви конфликти в сянката на една велика и опасна империя.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион