С тези знания всяка книга в света била отворена за нея.

Свързани новини

09.09.2023 08:09

Клеопатра властва 19 г., говори 9 езика и измисля помада за плешивци

Видян 906 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Клеопатра VII Филопатор е кралица на Птолемеевото кралство Египет от 51 до 30 г. пр. н. е. и негов последен действащ владетел. Член на династията на Птолемеите, тя е потомка на нейния основател Птолемей I Сотер, македонски гръцки генерал на Александър Велики.


След смъртта на Клеопатра Египет става провинция на Римската империя, което бележи края на последната елинистична държава в Средиземноморието и на епохата, продължила от времето на Александър (336-323 г. пр. Хр.).

Макар че първият ѝ език е бил коинският #гръцки, тя е единственият птолемейски владетел, който научава и използва египетския език.

Клеопатра се възкачва на престола на 17-годишна възраст и умира на 39-годишна възраст. Тя говорила 9 езика. Знаела е езика на Древен Египет и се е научила да чете йероглифи - уникален случай в нейната династия. Освен това е знаела гръцки и езиците на партите, евреите, мидийците, троглодитите, сирийците, етиопците и арабите.


С тези знания всяка книга в света била отворена за нея.

Освен езици, тя изучавала география, история, астрономия, международна дипломация, математика, алхимия, медицина, зоология, икономика и други дисциплини. Опитвала се е да получи достъп до всички знания на своето време.


Клеопатра прекарва много време в нещо като древна лаборатория. Написала е някои трудове, свързани с билките и козметиката. За съжаление всички нейни книги са унищожени при пожара в голямата Александрийска библиотека през 391 г. В. Прочутият физик Гален изучава нейните трудове и успява да препише някои от рецептите, измислени от Клеопатра.


Едно от тези лекарства, което Гален препоръчвал и на нейните пациенти, било специален крем, който можел да помогне на оплешивелите мъже да възвърнат косата си. В книгите на Клеопатра имало и съвети за красота, но нито един от тях не е достигнал до нас.


Египетската царица се интересувала и от билколечението, а благодарение на езиковите си познания имала достъп до множество папируси, които днес са изгубени. Влиянието ѝ върху науките и медицината е добре известно през първите векове на християнството. Тя, без съмнение, е уникална фигура в историята на хуманитаристиката.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.