"За да се запази египетската национална и културна идентичност сред египтяните по целия свят, трябва да има гордост от създаването на такава творба", заяви адвокатът и добави, че повечето от предложенията на Netflix "не отговарят на ислямските и обществените ценности и принципи, особено на египетските".

Свързани новини

23.04.2023 17:02

Съдят Netflix, че превърна Клеопатра в черна

Видян 19293 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Египетският адвокат Махмуд ал-Семари съди Netflix заради изобразяването на древноегипетската лидерка Клеопатра като чернокожа в предстоящия документален филм "Кралица Клеопатра". В жалба, подадена до прокуратурата във вторник, той поиска гигантът за стрийминг да бъде закрит в Египет.

Призовавайки продуцентския екип на Netflix да бъде наказан за участие в "престъпление", ал-Семари твърди, че неотдавна пуснатият трейлър е в разрез с египетската история и насърчава разединяващ афроцентризъм.

"За да се запази египетската национална и културна идентичност сред египтяните по целия свят, трябва да има гордост от създаването на такава творба", заяви адвокатът и добави, че повечето от предложенията на Netflix "не отговарят на ислямските и обществените ценности и принципи, особено на египетските".


В жалбата Netflix и създателите на "Кралица Клеопатра" са обвинени и във "фалшифициране". Актрисата Адел Джеймс, която изобразява емблематичната египетска царица във филма, обеща да блокира всички недоброжелатели в социалните мрежи, след като потребители на Twitter я обвиниха в културно присвояване.

Миналата седмица бившият египетски министър на антиките Захи Хавас осъди продукцията за "фалшифициране на факти", като посочи, че "Клеопатра е била гъркиня, което означава, че е била руса, а не черна".  

Призовавайки египтяните да се изкажат срещу ревизионизма на Netflix, Хавас разкритикува появилата се в някои американски черни населения тенденция да се твърди, че египетската цивилизация всъщност е дошла от черна Африка.

"Нетфликс се опитва да всява смут, за да разпространи невярна информация, че произходът на египетската цивилизация е черен", каза той, като настоя, че подобни твърдения са категорично неверни.

Египетските храмове от епохата изобразяват царете на цивилизацията като расово различни от африканските, нубийските, либийските и азиатските врагове, с които са илюстрирани в битка, посочва Хавас. Той обясни, че Египет попада под ръководството на чернокожи африканци едва по времето на царство Куш - 25-та династия, в края на цивилизацията, известна днес като Древен Египет. Клеопатра е от македонско-гръцки произход, както и нейните предци от династията на Птолемеите, които са управлявали Египет в продължение на почти три века по времето на нейното управление. В документалния филм всички те са изобразени като чернокожи.

Петиция в Change.org, стартирана от двама египтяни, призоваваща Netflix да отмени минисериала заради "фалшифициране на историята", събра над 85 000 подписа за по-малко от два дни, преди платформата мистериозно да я премахне.

Филмът, продуциран от актрисата Джада Пинкет Смит, ще бъде излъчен следващия месец като част от поредицата "Африкански кралици" на Netflix.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Разсилния Бързоебов 23.04.2023 21:36

    Египетският адвокат Махмуд ал-Семари е АБСОЛЮТНО прав! Тия манипулативни цървули от 'Нет ФРикс' преди няколко години изкараха и нашия тракиец Орфей африканец!Всаяка втора световна личност по 'Нет ФРикс'вече е или афроамериканец или македонец?!? Нашите прависти-корифей, като Менков, Марковски, адвокат Тункопишкофф или Екимов никога няма да извадят дързоста и да осъдят 'Нет ФРикс' за подвеждаща манипулативност!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да