Свързани новини

29.09.2020 17:41

Женева въвежда най-високата минимална заплата в света

Видян 3319 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Швейцарският град Женева е на път да въведе минимална заплата от 23 швейцарски франка (41,7 лв.) на час, след като синдикатите успешно се аргументираха, че не е възможно да се живее нормално с по-нисък доход. Новото равнище на минималното почасово заплащане беше одобрено от 58% от избирателите на местен референдум в неделя. То е двойно по-голямо, отколкото в Германия и Франция, предаде ДПА. При стандартна 40 часова работна седмица минималното заплащане ще е 4086 франка (7411 лв.) на месец.

Това става най-високото минимално почасово заплащане в света. Досега на върха в тази класация бяха Люксембург с 13.78 евро (27 лв.) и Австралия с 20 местни долара (26 лв.), показва справка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. За сравнение, служителите получават най-малко 10,15 евро (19,88 лв.) на час във Франция и 9,35 евро (18,32 лв.) в Германия.

Референдумът от тази неделя е третият път, в който жителите на града гласуват за въвеждането на минимално заплащане – преди това те 2 пъти отхвърляха предложението. След Ньошател и Юра, Женева е третият, от общо 26 швейцарски кантона, в който се въвежда долен лимит на заплащането.

Стандартът на живот и битовите разходи в Женева са сред най-високите в света. Това е така частично заради хилядите служители на ООН и други международни организации, които получават високи заплати, освободени от данъци.

Хранителните стоки струват двойно по-скъпо, отколкото в Германия, а апартаменти с три спални се дават под наем за около 3500 франка (6300 лв.) месечно.

Женева е деветият най-скъп град в света за емигрантите, според американската консултантска компания за човешки ресурси Mercer, предаде manager.bg.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли,