Прокурор Даниел Илиев обясни, че извършителят постепенно е започнал да „обработва“ пострадалата, като в един момент ѝ е казал, че иска да живее с нея и че ще си купи къща в Добрич, но за целта му трябват пари за документи и самолетни билети.

Свързани новини

07.10.2022 13:32

Жена от Добрич даде над 18 000 лв. на мнимо медицинско лице

Видян 1031 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жена на 47 години е превела на мъж, представящ се за медицинско лице, над 18 000 лева за по-малко от месец, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич.

Потърпевшата е подала жалба в полицията. Между 20 август, когато е започнала да поддържа контакт с непознатия, и 16 септември тя му е превела сумата от 18 417 лева.

На 8 август мъжът е поискал покана за приятелство от потърпевшата и двамата са започнали да кореспондират всекидневно чрез съобщения. Той се е представил за военен лекар в Кабул, Афганистан, разведен, с две деца, германец по произход. Казал е, че майка му е българка, поради което относително добре владее български език, обясниха от държавното обвинение в града, предаде БТА.  

Прокурор Даниел Илиев обясни, че извършителят постепенно е започнал да „обработва“ пострадалата, като в един момент ѝ е казал, че иска да живее с нея и че ще си купи къща в Добрич, но за целта му трябват пари за документи и самолетни билети.

Така на 25 август 47-годишната жена е започнала да превежда пари на мнимия лекар, до 4 октомври. Вчера, 6 октомври, жертвата е посетила една от банките в родния си Добрич с намерението да преведе поредната сума. Служител на финансовата институция ѝ е казал, че това е измама, и е отказал да извърши транзакцията. След този случай жената се е явила в Първо РПУ, където е подала жалба.

Сумата от 18 417 лева е изпращана поетапно и по различни сметки, като по думите на пострадалата преводите са нареждани в полза на граждани в Румъния и Италия. Тепърва ще се установява кой е титуляр на сметките и кой стои зад Instagram профила „Джеймс".

Предстои да бъде определен наблюдаващ прокурор, който ще прецени какви действия да бъдат предприети и дали да се използват методите на международната правна помощ чрез европейска заповед за разследване, ако сметките наистина са в чуждестранни банки в държави членки на Европейския съюз, каза още прокурор Илиев. По думите му разследването ще бъде много трудно и изискващо сериозна професионална подготовка.

Той припомни, че в страната има други подобни случаи, и призова гражданите да бъдат особено внимателни и да не се поддават на машинации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 07.10.2022 16:07

    Както казват "имала, дала", това да и е за урок

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби