Президентът на Украйна Володимир Зеленски (вляво) се ръкува с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола при пристигането си за срещата на върха в парламента на ЕС в Брюксел, Белгия, на 9 февруари. (Kenzo Tribouillard/AFP/Getty Images)

Свързани новини

09.02.2023 12:02

Зеленский пристига в Европейския парламент

Видян 1233 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Украинският президент Владимир Зеленский пристигна в Европейския парламент в Брюксел преди срещата на върха на ЕС в четвъртък.

Той беше посрещнат от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

Очаква се по-късно в четвъртък Зеленский да направи обръщение към Парламента на ЕС в рамките на кампанията за убеждаване на Запада да изпрати повече оръжия и военна подкрепа за противодействие на очакваната руска пролетна офанзива.


Зеленский пристигна от Париж заедно с френския президент Еманюел Макрон в рамките на необявена дипломатическа обиколка из европейските столици.


Зеленский направи изненадващо посещение в Обединеното кралство в сряда по време на едва второто си пътуване в чужбина след руската инвазия в Украйна преди близо година.


В речта си пред британските законодатели президентът повтори последователния си призив за повече тежко въоръжение, включително изтребители.


Зеленский връчи на председателя на Камарата на общините Линдзи Хойл каската на украински пилот на изтребител, подписана с посланието: "Имаме свобода. Дайте ни крила, за да я защитим. "


По-рано в сряда Обединеното кралство обяви, че ще започне да обучава украински пилоти на изтребители по стандартите на НАТО, което според CNN ще бъде първата официална програма за обучение на украински пилоти на западни изтребители.


Не се споменаваше предоставянето на Украйна на западни изтребители, за което Зеленский призоваваше.


Но британският министър-председател Риши Сунак заяви, че "когато става въпрос за предоставяне на военна помощ на Украйна, нищо не е изключено от дневния ред", когато беше попитан дали Обединеното кралство ще предостави изтребители на Украйна.


(Kenzo Tribouillard/AFP/)



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.02.2023 12:12

    Наблюдаваме как един наркозависим хухавел прави за смях всички световни лидери и разрушава европейската икономика, като подрива доверието в ЕС. Как да им вярваш в "добрите" намерения?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат