Здравните власти осигуряват безплатно имунизиране на бременните срещу коклюш.

Свързани новини

26.04.2024 14:55

Здравните власти осигуряват безплатно имунизиране на бременните срещу коклюш

Видян 257 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни ваксини срещу коклюш на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, предаде БНТ.

"Регистрираните случаи на коклюш в страната са над 500, при 4 в същия период на миналата година. Това съвсем ясно показва тенденцията за епидемично разпространение на заболяване. Над 90% от случаите са деца. Рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година. 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст или други причини. Вземайки предвид това и полученото вече становище на Националния съвет по имунизиции и получено становище от експертния съвет, предприемам следните действия:

Актуализация на имунизационния календар: допуска се основната планова имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции да стартира по-рано, от 6-а седмица.
 Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица, които желаят да се имунизират безплатно, независимо от това дали са здравноосигурени или не", каза Кондева.

В момента имунизационният календар предвижда от втори, трети и четвърти месец децата да се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции.

Имунизациите ще се извършват безплатно в обособени имунизационни пунктове, обясни здравният инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Работим и по отношение на осигуряването на диагностика, доста по-широко. Към четирите центъра във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен ще добавим и Бургас, тъй като там и ма възможност. на тези места ще се прави безплатна ПСР диагностика по критерий на първи случай, тежки случаи, случаи в организирани колективи и т.н. Това ще доведе до намаляване на риска. И в Европа 80% от заболелите са неимунизирани, или с пропуснати имунизации или изцяло неваксинирани", подчерта доц. Кунчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.