Завист и ревност са една и съща дума на поне три езика, достатъчно древни, за да смятаме, че носят дълобката мъдрост на вековете.

Свързани новини

14.04.2024 08:04

Защо ревността се отличава от завистта

Видян 8262 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Завист и ревност са една и съща дума на поне три езика, достатъчно древни, за да смятаме, че носят дълобката мъдрост на вековете. Според психолозите обаче става въпрос за напълно различни, макар и напълно естествени чувства, които се контролират/лекуват също по различен начин.

Ревността включва завист. Тя е показател за неувереност едновременно в нас самите и в партньора ни, което я прави враг номер 1 на всяка връзка.

Защото дори да я има само като чувство, без да е предизвикала действие – а това е по-добрият вариант, тя не може да се прикрие и никак не е лесно, веднъж появила се, да се контролира, а оттам – насетне – и да се лекува.

За разлика от завистта, ревността е чувство, от което трябва да ни е срам, защото – пак за разлика от завистта – тя не може да се раздели на бяла – стимулираща, и черна – разболяваща. Поне така твърдят психолозите.

Общото между двете е да знаем, по-точно да съзнаваме, че появата на чувството е естествена, но проявата на действия на неговата база е нежелателно. И трябва да правим всичко възможно да се спираме от реакции, защото те задължително водят до негативи за нас самите и за близките ни хора.

Защото ревността е насилие. Тя е израз на прекоморен контрол, който удря едновременно и нас, и най-важния ни човек или хора.

Най-голямата грешка, която другият човек може да направи е да се подчини на ревнуващия, за да осигури „спокойствие”. Това всъщност се превръща във връзка от типа садо-мазо поне в психологически смисъл.

Дълъг спор е воден в науката има ли разлика в начина на ревнуване межуд мъжете и жените. Изследване на Дейвид Бас в 33 държави потвърждава наличието на това.

При мъжете ревността задължително е на първо място на основа секс и това е атавизъм – психовръзка с древните ни предци. Става дума за вродено желание за увереност чий са децата, защото никой мъж никога не може да бъде 100% сигурен в това – истината я знае само майката.

 За жените на първо място при ревността са опасения за намаляваща емоционална близост. И това също е атавизъм – майката пък трябва да бъде сигурна, че винаги и при всякакви условия може да разчита на закрилника на дома и семейството.

Общото между двата пола е, че ревността е ясен белег за липса на нормална самооценка, което пък веднага говори за психологически или психически проблем, който може да прерасне в депресия, оттам – в заболяване и накрая при най-негативно развитие – в болест.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката