Свързани новини

29.08.2012 15:12

Започват да разкопават Черно море за нефт и газ

Видян 1860 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сключихме договора за дълбочинните проучвания в Черно море за нефт и газ. Това стана по време на официална церемония в Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов. Подписи под договора сложиха икономическият министър Делян Добрев и Патрик Плуен, представител на фирмата Тотал Е&П България. Изпълнител на проекта, който ще проучва недрата на Черно море в блок Хан Аспарух, е консорциум от компаниите Тотал, Репсол и ОМВ, предаде нюз.бг. Днес започваме да ковем българската енергийна независимост, обяви след подписването Делян Добрев. Той повтори думите на премиера Борисов, че с подписването правим огромна крачка по пътя на истинската диверсификация на България и по отношение на газа, и по отношение на нефта.

Следващите години следващите поколения на България ще имат възможност да ползват по-евтини ресурси и държавата ще получава огромни концесионни такси, заяви още той и отбеляза, че инвестицията за проучването е в размер на един милиард евро.

Борисов поясни, че ще се сондира на около 6 000 метра в морето, което е изключително сложна операция и затова в консорциума са едни от най-големите фирми от Австрия, Франция и Испания. По думите му това подписване е прелюдия към петък, когато се очаква президентът на ЕК Барозу да открие новите отсечки на метрото, които са финансирани и от европейските фондове.


Находището в „Хан Аспарух" притежава отличен потенциал както за газ, така и за нефт, изтъкна от своя страна Делян Добрев. Той уточни, че площта на блока е 14 440 квадратни метра, на около 100 километра от брега и ще бъдат извършени два дълбоки сондажа за оценка на потенциала.

Само един сондаж струва 300 милиона евро, посочи Добрев. Той добави, че държавата ще получи бонус от 40 милиона евро. От подписването до десет дни 40 милиона евро трябва да влязат в бюджета, каза още икономическият министър.

Според Добрев, ако това подписване беше станало преди пет години, сега щяхме да сключваме договор за добив на нефт и газ.


Изпълнителният директор на „Тотал" Патрик Плуенпоясни, че в проучванията ще бъдат приложени всички технологии за дълбоководно проучване и обеща, че консорциумът ще се погрижи за безопасността на околната среда. Ще сформираме най-добрите технически екипи и се надявам да намерим залежи на нефт и газ, отбеляза той.


Вицепрезидентът на „Репсол" Маркус Мозетик коментира:Основното чувство днес е чувството на дълг. Изпитваме дълг към България - да изпълним работата по най-добрия начин и да оправдаем очакванията на българския народ и правителство.


Представителят на ОМВ Валтер Хамилтон изтъкна от своя страна, че компанията работи в България и че познава геоложкия профил на страната. Той също изрази надежда, че ще бъдат открити залежи.


Премиерът Борисов не пропусна да каже, че се надява ОМВ бързо да изградят бензиностанции по новите ЛОТ-ове на магистралите.

Припомняме, в телевизионно интервю преди дни регионалният министър Лиляна Павлова посочи, че по големи участъци от магистралите няма бензиностанции и тоалетни и апелира бизнеса да пристъпи към създаването на такива.




Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей