Свързани новини

14.02.2019 16:33

Започнаха банята в Банкя и аквапарка зад Мол ъф София

Видян 2179 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Започнахме възстановяването на сградата на банята в Банкя”, похвали се Йорданка Фандъкова. Освен реконструкция на зданието „с всички детайли и интериор”, както пише авторът на информацията във фейсбука на кмета, ще бъде възобновена и дейността й.
Банята, която е сърцето на Банкя и е една от най-хубавите сгради в цяла София със своя необароков стил, е открита през 1911 г. Тя е проектирана от мюнхенския архитект проф. Хохедер и носи името Царската баня. Около нея е изграден прекрасен парк, част от който беше застроена, а друга част беше ремонтирана през последните години.
„Очакваме до средата на 2020г. реставрацията да завърши и банята да отвори врати, 19 години след затварянето й”, обеща още кметът Йорданка Фандъкова.
Тя подробно описва и строителните работи: „В момента се изпълняват дейностите по възстановяване на покрива, прави се конструктивно укрепване на сградата и е започнала реставрацията на архитектурни елементи – ще бъдат възстановени царските вани, съблекалните и настилките, които са керамика от началото на миналия век”.
Банята беше прехвърлена на общината през 2011 г., когато Министерството на околната среда и водите реши да не се занимава повече с минералните извори и да ги даде за стопанисване на кметствата. „Кметът на района Рангел Марков и общинския съветник Анна Стойкова са двигателите на процеса”,хвали ги Фандъкова.
Тя припомня, че освен за банята в Банкя, се работи и за старите и изоставени с десетилетия спакомплекси в Овча Купел и Горна Баня.  „Поискахме държавата да ни ги прехвърли за управление, за да можем да инвестираме в тях и да ги съхраним. Очакваме да приключи окончателното прехвърляне на собствеността, като вече сме осигурили финансиране за реставрация на банята в Овча купел и превръщането й в СПА-център. За банята в Горна Баня още сме в процес за осигуряване на средства”, разказва кметът.
„Тази година започнахме и разширението на новия парк Възраждане със закрит минерален басейн и аквапарк. На терен от 6 600 кв. м ще бъде изграден аквапарк с 5 открити басейна и закрит басейн и SPA център с ползване на минералната вода от находището Баталова воденица", добавя Фандъкова.


19 МИНУТИ ЗАПОЧВА РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА НЯКОИ ОСОБЕНО ГОЛЕМИ И НЕЦЕЛЕСЪОБРАЗНИ ХАРЧОВЕ ПОКРАЙ ИЗГРАЖДАНЕТО НА МИНИПАРКА ВЪЗРАЖДАНЕ







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите