Свързани новини

26.04.2021 13:04

"Заплата за издръжка" иска КНСБ

Видян 1107 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България да се въведе така наречената заплата за издръжка, за да се намали броят на нископлатените работници и работещите бедни - това предложи КНСБ на онлайн дискусия, посветена на Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз, предаде БНР. Сметките на синдикалистите сочат, че за 2020-а година заплатата за издръжка е 1214 лева, а минималната работна заплата е едва 50 процента от нея. 


Според синдикалистите заплатата за издръжка е доход от труд, който позволява на наетия работник и неговото семейство базисен, но социално приемлив стандарт на живот. Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че става въпрос за механизъм, който "не оставя бедни работещи на пазара на труда, което е изключително важно, също и от политическа гледна точка - да се докаже, да се потвърди максимата, че заетостта вади хората от капана на бедността. Хората, които получават минимална близка до минималната работна заплата са стотици хиляди".


От КНСБ настояват за ежегоден ръст от 17,5% на минималната работна заплата, което ще позволи тя да достигне нивото на заплатата за издръжка през 2025 година.


Ако същевременно средната заплата за страната расте всяка година с 12,5%, след 4 години минималното възнаграждение ще бъде 50% от нея.


Социалният министър в оставка Деница Сачева подчерта, че ролята на минималните заплати става все по важна в условията на икономически спад.


"България счита, че предложението на Европейската комисия за директива на Европейския парламент и на Съвета относно минималните работни заплати в ЕС е една добра основа за преговори".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат