Свързани новини

17.06.2019 09:31

Закриват половината пощи, а откъде милиони ще вземат пенсиите си?

Видян 2218 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Масово закриване на клонове предвиждат промени в Закона за пощенските услуги приети на второ четене от транспортната комисия в НС. Според поправките половината от пощенските станции в страната може да бъдат ликвидирани.


Законодателите дават зелена светлина на Български пощи самостоятелно да закриват свои отделения в населени места с под 800 жители заради тяхната „нерентабилност”. Подобни „икономически целесъобразни” мерки обаче могат да лишат внушителна част от населението от достъп до средства за оцеляване. Припомняме, че мнозина получават социалните помощи и пенсиите си по възраст именно от пощенските клонове. Същевременно в голяма част от страната ни няма осигурен нормален транспорт, а половината територия няма и интернет, банкомати и банкови клонове.  Така хората могат да бъдат оставени на произвола на съдбата.  В над хиляда градчета и села пощенските станции са единствената останала връзка с държавата и са част от националната сигурност.


В момента Български пощи имат мрежа от 2979 пощенски станции в страната, от които 638 са в големите градове, но 1500 са в селища с под 800 жители, обяви шефът на държавното дружество Деян Дънешки. Той обеща да няма селище без пощенски услуги. В бъдеще те могат да се доставят и от дронове, обяви транспортният министър Росен Желязков. По думите му летателните апарати ще доставят не само практки, но и парите за пенсии също ще левитират над страната. Ако това стане, то възникват редица въпроси , свързани със сигурността на публичните средства.


Желязков посочи, че по никакъв начин концентрацията на граждани в големите населени места не е натиск върху Български пощи да редуцира центровете си в малките населени места.  


 Срещу решението гласуваха "против" депутатите от ДПС и БСП. Сред аргументите им беше, че така се развързват ръцете законово на пощите да намалят клоновете си и да навредят на голяма част от населението. В отговор Желязков коментира, че и досега пощите са можели да редуцират клоновете си, но не са го направили. Отделно развиват и алтернативи като междуселищни пощальони, които разнасят парите на 300 000 пенсионери всеки месец. Същевременно обикновените пощенски услуги, които се предлагат от частните куриерски фирми, ще поскъпнат с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява ДДС, решиха още депутатите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак