Свързани новини

08.05.2011 16:40

Заковават цените на лекарствата

Видян 1354 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеобща истина е, че българите пестят от храна, за да има за лекарства. Именно ударните крайни цени на медикаментите накараха 

Националната аптечна камара остро да заяви искането си те да бъдат строго фиксирани за цялата търговска мрежа. От организацията са категорични, че само така може да се прекрати практиката в различни аптеки един и същи медикамент да има варираща цена. Те смятат, че е абсолютно задължително на всяка опаковка да бъде отпечатана цената й. 

„Когато едно лекарство получи регистрация да струва 7 лева, то да струва 7 лева и в Малко Търново, и в София в Надежда, и в София в центъра. Само така ще се спре т. нар. ценови аптечен туризъм, който превръща аптечната дейност в търговия. Аптечната дейност не е търговска дейност с лекарства”, заяви председателят на камарата Антон Вълев.

Друго настояване е това за броя на аптеките, което според фармацевтите, трябва да се ограничи със законодателни мерки. По думите им ценовата конкуренция в цялата страна трябва да бъде преустановена както и да се регламентира по-добре дейността им. 

Първото предложение на Камарата е да се създаде аптечна карта с географска и популационна квота. Те смятат, че трябва да се въведе ограничение, което да забранява наличието на две аптеки на по-малко от 500 метра една от друга като в големите населени места не трябва да има повече от една на 10 000 души. За селища с по-малко от толкова жители пък да е разрешена само една аптека, предложи председателят на камарата Антон Вълев. Той настоя и за налагане на мораториум върху разкриването на нови фармацевтични обекти в населени места, където предложената от камарата квота вече е надхвърлена. 

Междувременно от камарата натиснаха и касовите апарати на фармацевтичните обекти да бъдат свързани с електронната система на Националната агенция по приходите (НАП). По думите на председателят им свързването с НАП ще „изсветли“ фармацевтичния бизнес. „Ние знаем, че има играчи, които правят незаконни обороти, искаме те да се видят“, бе категоричен Вълев.

След обсъждане на идеята с финансовия министър Симеон Дянков се очаква касовите апарати на вносители, производители и търговци с лекарства да бъдат свързани със системата на НАП до края на август.




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей