Свързани новини

04.07.2012 12:52

Закон за официалния статус на руския език в Украйна доведе до сблъсъци

Видян 1476 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полицията в Украйна е използвала сълзотворен газ срещу стотици демонстранти в централната част на Киев, предаде Франс прес. Те протестират срещу нов закон за езика, който засилва официалния статус на руския език. Демонстрантите са влезли в сблъсъци с полицаи за борба с безредиците. Най-малко един човек е бил ранен. 


Полицаите са използвали сълзотворен газ в опит да разпръснат протестиращите далеч от сградата, където президентът Виктор Янукович плнираше да даде прес брифинг. В последния момент той е отменил събитието, на което се очакваше да говори за домакинството на Украйна на Европейския шампионат по футбол, съобщава Интерфакс. Вместо това държавният глава е свикал извънредна среща с председателя на парламента Володимир Литвин, който подаде оставка днес сутринта, и лидери на големи парламентарни групи.

Според украински медии Литвин е взел решение да се оттегли от поста, след като вчера парламентът заобиколи правилника и прие закон, с който руският език получава статут на регионален в 13 от 27-те области на страната. Промяната запазва статута на украинския като единствен официален език, но се разширяват езиковите права на националните малцинства. Ако законът влезе в сила, руският ще стане регионален език в 13 области, татарският - в Автономната република Крим, унгарският - в Закарпатска област, а румънският - в Черновицка област.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби