Свързани новини

05.08.2017 10:27

Захариева: Няма вариант името на Македония да съдържа думата "север"

Видян 1673 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



           Няма да приемем никакъв вариант за името на Македония, който да съдържа думата "север", тъй като подобно решение би предявило териториални претенции към югозападната част на нашата страната, заяви българският външен министър

 

Министър Екатерина Захариева даде интеврю за „Телевизия 24" и портала „Фактор", взето преди подписването на Договора за добросъседство между премиера Бойко Борисов и колегата му Зоран Заев във вторник.

 

Захариева подчертава, че Македония и спорещата с нея за името ѝ Гърция са две „автономни държави", но дава да се разбере, че е разговаряла с Атина за решенията, които би приела, информира "Дневник".

 

Въпросът, на който министърът отговаря с този коментар, е дали договорът отваря вратата за „по-гъвкави решения" и в спора за името с Гърция. Тя настойчиво повтаря няколко пъти позицията, която според нея би заело българското правителство по въпроса, който от години спъва евроатлантическата интеграция на Македония.

 

„Надявам се наистина примерът, който дава македонското правителство за решаване на проблема със съседите, (да окаже полезен ефект) и разговорите между Република Македония и Република Гърция да продължат на интензивно ниво.

 

Единственото, което България има като желание, е решението на въпроса с името да не бъде свързано със северни географски понятия, защото така или иначе в България също има Пиринска Македония. Мисля, че има доброжелателност от всички правителства."

 

Журналистът цитира изява на премиера Бойко Борисов от 2012 г., за да попита дали България не би приела всякакво решение за името на Македония. „Не, не е така," отговаря Захариева. „Не бихме се съгласили с решение, което е свързано със "Северна република", „Горна", защото това за нас е Пиринска Македония. Но със сигурност това за нас е разговор между две автономни държави. Със сигурност обаче, както казах преди малко, за нас има значение решението на името да не е свързано с части от България."

 

„И във вашата държава да дойде такова време"

 

Журналистът пита и какво става в България с турците с българско потекло. „По българската конституция всеки има право да се самоопредели както реши. И силно се надявам и във вашата държава да дойде такова време. Тогава, когато някой се определя като българин, албанец, турчин, ром, той да бъде като всички останали.

 

При последното преброяване имаше хора, които се бяха самоопределили като джедаи. Всичките са с равни права. И не могат да бъдат дискриминирани."

 

Министърът припомня и че Скопие има много „препоръки, които трябва да следва". „Знаете, че в началото, от 2001 г. до 2004 г. (Македония) доста бързо се движи в процеса. От 2005 г. получихте, така да се каже, кандидат-статут, но... забавихте темпото."

Доколко е реалистично скорошното присъединяване, зависи от вас, казва Захариева.

 Източник: Епицентър



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв