Свързани новини

04.08.2017 12:32

Захариева: Липсата на свързаност пречи на страните от Балканите

Видян 1507 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Липсата на свързаност пречи на страните от Балканите – трябват ни по-добри пътища, железопътна инфраструктура, газова и електрическа връзка. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за босненската държавна телевизия BHRT.


Във връзка с предстоящото през 2018 г. Българско председателство на Съвета на ЕС и поставения основен фокус върху европейската перспектива на страните от региона на Западните Балкани, Захариева коментира: „Каквито и усилия да полага България, ако правителствата на тези държави не полагат усилия за изпълнение на препоръките, за напредъка с реформите, малко вероятно е да се случат много осезаеми неща по време на Председателството ни“. Вицепремиерът заяви, че е оптимист , защото вижда и чува ясно изразена воля от правителствата на държавите от Западните Балкани. „Имате нашата подкрепа и то не само на думи. Не случайно в началото на мандата ми, от 3 месеца съм министър на външните работи, искам да посетя всички страни от Западните Балкани, за да чуя от какво имат нужда, с какво можем да им помогнем по време на Председателството ни“, добави тя. По думите й подкрепата може да бъде не само в организирането на срещите на високо ниво, а и с експертиза. „Експертиза от България, да споделим нашия опит, не само нашите най-добри практики, но и лошите по пътя на европейското ни развитие, ще бъдат много полезни за правителството и общините ви“, обясни външният ни министър.



„Ние сме първата държава, която призна независимостта ви на 15 януари 1992 г. Имаме много интензивна програма за развитие, финансираме тук различни общини, проекти. Имаме различни посещения на различни нива“, коментира Екатерина Захариева. „Трябва да дадем тласък на тези добри отношения чрез свързване на бизнес с бизнес, на хора с хора, местните власти. Това, което пречи на всички страни на Балканите е липсата на свързаност между нас. Нямаме добри пътища, директни връзки, полети. Силно подкрепяме Берлинския процес, финансиране на проекти, които свързват на само Западните Балкани с останалата част на Европа, но и свързването между нас. По-добри пътища, железопътна инфраструктура, газова и електрическа връзка – това ще сближи хората и ще доведе бизнеса. Нека работим за свързаност между нас“, допълни вицепремиерът Захариева.

Източник: фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес може да се окажете изправени пред изпитания в работната среда

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес може да се окажете изправени пред изпитания в