Свързани новини

10.12.2014 16:50

Зачестяват родителските отвличания, алармират от МП

Видян 1151 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За последните шест години в България все повече зачестяват случаите на така наречените родителски отвличания.


Това обявиха експертите към Министерството на правосъдието (МП) на пресконференция за новата информационна кампания на ведомството, насочена към разясняване на процеса на международно осиновяване, родителските права и мерките за закрила на деца в рамките на ЕС.


Към момента в министерството се разглеждат три случая на родителско отвличане. По статистика на служителите в повечето случаи този проблем възниква при семейства, в които двамата родители са от различен произход.


Милена Първанова, ръководител на дирекция в МП, разясни, че става въпрос за случаи, в които един от родителите самоволно и без съдебно разрешение и съгласието на другия родител, извежда детето извън България. От 2008 година това става все по-застъпена тема за България, подчерта Първанова.


Когато хората индивидуално взимат решение да се прехвърлят със собственото си дете в друга страна, без да имат съдебно разрешение, по линия на международното право това се третира като сериозно нарушение на родителските права, предупреждават от ведомството.


В МП към момента постъпват всички молби от други държави, искащи връщане на дете, като от него се издават искове за българчета, самоволно заведени в чужбина от един от родителите.


До 30 ноември 2014 година общият брой на постъпилите молби в МП са 40, 29 от тях са постъпили от други държави. 11 молби ние сме изпратили на чужди страни, в които са отведени български деца. 246 молби от този вид общо са минали през правосъдното ведомство от 2008 година насам.


Процедурите обаче не са много бързи, най-кратката до момента е отнела шест месеца, предупреждават експертите. По думите им най-дългата процедура отнема повече от година, но при някои семейства това е единственият шанс да си приберат децата, като вече се бележат успехи в тази насока.


Към 30 ноември тази година сме върнали ефективно 6 деца, като водим процедури и за други, обяви Първанова. Тя изтъкна, че много родители се отказват да поискат децата си съдебно през МП, тъй като процедурите им се виждат протяжни и несигурни като изход.


Информационната кампания на МП разглежда и проблемите около прекратяване на брак на съпрузи на територията на ЕС и родителските права, както и проблеми, възникващи, ако децата в такива семейни отношения са в риск.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв