Парламент

Свързани новини

05.10.2023 11:45

Забраниха на членове на проруска партия да участват в местните избори в Молдова

Видян 582 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът на Молдова предприе вчера стъпки, забраняващи участието на членове на проруската партия "Шор" в местни избори от името на други партии или като независими кандидати, предаде Ройтерс.

През юни Конституционният съд обяви опозиционната партия за противоконституционна, но във вторник заяви, че членовете ѝ имат право да участват в местните избори на 5 ноември, ако не представляват забранената партия, припомня БНР.

Партията, оглавявана от бизнесмена в изгнание Илан Шор, водеше месеци наред протести срещу президента Мая Санду и нейното правителство заради повишаването на цените. Санду обвинява както Шор, така и Русия, че се опитват да дестабилизират Молдова след руското нашествие в Украйна през февруари 2022 г., към което тя отправи остри критики.

В ход, насочен срещу членовете на партията на Шор, молдовският парламент одобри на първо и второ четене изменение на Изборния кодекс, което забранява на "определени хора" да участват в местните избори. Поправката, която вече приключи своето преминаване през парламента, предвижда органите на реда да представят списък с такива хора на централната избирателна комисия, която ще изготви окончателен списък.

Шор, който е в изгнание в Израел, осъди тези мерки. "Днес парламентът обяви тотална диктатура в Молдова", според негов пост във Фейсбук. Марина Таубер, неговият най-изтъкнат политически съюзник и кандидат за кмет на втория по големина град в Молдова, Белти, също осъди този ход като "тъжен и жалък".

По-рано вчера правителствената комисия за извънредни ситуации, оглавявана от премиера Дорин Речан, нареди да се изготви такъв списък, "за да се гарантират демократичните процеси на предстоящите избори и да се премахне опасността за държавата".



Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 05.10.2023 12:36

    Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами----- https://urlis.net/biocom

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за