Свързани новини

29.04.2010 10:41

Забраната за пушене изпуши

Видян 1898 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народното събрание застана зад пушачите в България, след като прие на първо четене промените в Закона за здравето. С тях се предлага да отпадне пълната забрана за пушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни.


Искането на управляващите раздели депутатите на пушачи и непушачи. Промените бяха подкрепени от 85 народни представители, 53-има гласуваха "против,", а 5-има се въздържаха.


От парламентарните групи на ГЕРБ и Атака гласуваха "за" промените. Повечето сини депутати бяха „против“, така гласуваха и по-голямата част от независимите народни представители. БПС и ДПС също бяха "против". По един депутат от двете формации подкрепи управляващите.


Евгений Желев от БСП призова колегите си пушачи, преди да гласуват, да извадят кутиите си с цигари и да прочетат какво пише върху тях. Депутатът от Атака Кирил Гумнеров каза, че като човек, идващ от провинцията в София, не знае кое е по-вредно - цигареният дим или въздухът. "Ако вървим по тази логика, да забраним колите в София", аргументира се Гумнеров.


Миналата година депутатите решиха да се въведе пълна забрана за тютюнопушене на обществени места. Промените, внесени от управляващите, предвиждат още в заведения до 100 кв.м  собственикът да решава дали ще се пуши, или не, а в по-големите заведения да се обособят помещения за пушачи, но преобладаващата част да е за непушачи.


България е сред водещите страни по потребление на цигари, като от 2001 до 2005 г. тя заема трета позиция в света по потребление на човек от населението. През 1996 г. пушачите у нас са 35,6 %, а през 2001 г. те вече са  40,5 %. Към 2008 г. 52,4 % от пушачите в България са мъже и 48,1% – жени. В момента с цигара в уста живеят малко по-малко от половината от народа.


По данни на Световната здравна организация през 2002 г. пушачите в света са около 1,3 млрд. души.


На 1 ноември 1999 г. в Унгария влиза в сила закон, с който се забранява тютюнопушенето на обществени места. 5 години по-късно – на 29 март 2004-а, Ирландия става първата държава в ЕС, която забранява тютюнопушенето на работните места, включително в ресторантите и баровете. На 1 юни същата година Норвегия последва примера на островитяните. Със закон забрана за пушене на обществени места има в Италия, Куба, Швеция и Македония. Рестрикции има още в Испания, Пуерто Рико, Уругвай, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия, Аржентина, Хонконг, Белгия, Франция, Дания, Венесуела, Германия, Литва, Тайланд, Холандия, Швейцария, Индия и Турция. Последни към семейството на непушачите се присъединиха Гърция и Казахстан.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Днес е ден за систематична работа и организация на предстоящите задачи

Днес е ден за систематична работа и организация на