Свързани новини

19.02.2010 15:30

НДСВ е срещу отпадането на пълната забрана за пушене в заведенията

Видян 1810 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НДСВ е против промените на Закона за здравето, с които се смекчава забраната за тютюнопушене на обществени места, се казва в съобщение на партията, цитирано от БГНЕС.


НДСВ приема действията на мнозинството в парламента като заплаха за здравето и живота на нацията и най-вече на младите и децата. Партията подчертава, че с действията си 41-ото НС нарушава международен договор, ратифициран от предишното НС – Рамковата конвенция за контрол над тютюна на Световната здравна организация. Тя е подписана от 164 държави в света и всички държави-членки на ЕС, включително България. Това е първо по рода си международно споразумение, което се отнася за общественото здраве.
С действията си НС нарушава и препоръката на Европейската комисия до 2012 г. Европа да стане среда без тютюнев дим.
Какви освен лобистки и корпоративни интереси накараха това НС да смекчи режима за пушене и да извади от забраната ресторанти, барове и заведения, пита НДСВ. Депутатите погледнаха ли преди това данните на НСИ за броя на пушачите у нас и опитаха ли се да помислят какви последствия за нацията ни имат тези факти. Мъжете пушачи у нас през 2008 г. са почти 50%, а жените – 28%. В същото време анализатори на общественото мнение твърдят, че повече от 70% от българите подкрепят забраната за тютюнопушене и в заведенията. По тази подкрепа българите са истински европейци, защото и на Стария континент противниците на тютюнопушенето са приблизително толкова. Изглежда, че българското общество е по-зряло и мислещо от депутатите си, се заключава в съобщението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак