Багери сравниха със земята едно от местата за свободно къмпингуване, а другото е в процес на събаряне

Свързани новини

01.08.2023 09:54

Всички незаконни къмпинги, като Арапя и Якото селище , 20 на брой, ги чака среща с багера: Кметът на Царево Инж. Лапчев

Видян 12678 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Напрежение и прехвърчане на искри в община Царево по Южното Черноморие заради премахване на незаконни къмпинги сред които и този в местността позната на мнозина, като Арапя.

Защо местната власт предприе тези крайни мерки точно сега, в разгара на сезона и колко постройки трябва да бъдат съборени?

Припомняме, че от началото на сезона в община Царево започнаха акции по премахване на два къмпинга. Единият Якото селище, а другият Арапя.

Багери сравниха със земята едно от местата за свободно къмпингуване, а другото е в процес на събаряне. Десетки постройки са сринати със земята и се извозват към сметището с камиони.

"Аз питам до кога? Реалните дейности по отстраняване на такива места са в два къмпинга. Това са къмпинги в които се развива дейност, в частни имоти или са налазили общински и държавни земи. Това безобразие продължава повече от 15 години. И не е диво къмпингуване - трябва да разгранича нещата. Това е некоректно и изключително незаконно действие и аз питам пак - до кога ще продължават някои хора да си мислят, че стоят над закона", заяви пред наш репортер инженер Лапчев, кмет на Царево.

Той обясни, че на това място Арапя има повече от 30 каравани, които плащат между 1000 и 2000 лева, което грубо прави около 100 000 лева на година, но тези пари не влизат в обръщение, в легалната икономика на страната, а в сивия сектор. Върху тази печалба, тези, които държат къмпингите незаконно не плащат никакъв данък върху печалбата.

"Тези хора прибират по 100 000 лева, че и повече, лежейки на гърба на общината", каза още Лапчев.

Според изчисления направени от общинската администрация, само в един от имотите на къмпинг Арапя, защото там действително има поне двайсе имота, които ще ги следва същата съдба, се генерират между 15 000 и 20 000 лева, които са необходими за изчистване на отпадъците на почиващите там.

Инженер Лапчев е убеден, че няма как да се случи да се почистват тези терени за сметка на жителите на града, както се е случвало с години до този момент.

Лапчев е възмутен от наглостта на частниците, които са създали незаконни къмпинги, а в същото време лежат на гърба и на общината, при това криейки средства от държавата.

"Чувам, че някои си позволяват да коментират решенията ми с извадки от чалга песничката – за милиони няма закони за кокошка няма прошка. На тях ще отговаря, че тук не става въпрос за кокошка, а за милиони. Само сто хиляди лева се генерират от един имот. А те са двадесет. Представете си за каква голяма златна кокошка става дума", заяви кметът на Царево.

Градоначалникът на Царево е категоричен, че закриват огромна яма нанасяща щети на държавата и работеща дълги години за лични интереси и в полза на сивата икономика. Той припомни, че случаят с Арапя е един от многото, като даде за пример Якото място, Под къмпинг Юг, Корал, Делфин, Силистар и други места от където се печелят огромни финанси, но вместо да идват приходи и към държавата, те потъват в сивия сектор.

Стана ясно, че за 70 километра в община Царево безброй терени са окупирани от нахални предприемачи изградили нерегламентирани къмпинги и точейки пари от държавата.

Друг огромен проблем според градоначалника на Царево е, че конструкциите в тези незаконни селища са изключително самоделни и не подлежат на никакъв контрол. Той даде пример, как само преди година в подобна конструкция, но в столицата, ток удари дете и го уби на място, поради факта, че подобни сгради нямат извършени проверки и не са сертифицирани от компетентните институции.

Инженер Лапчев беше повече от категоричен, че общината ще събори и ще продължи да събаря подобни обекти.

Той изрази своето възмущение, че собствениците, които се оплаквали, че били построили слънцезащитни конструкции и се правили на любители на природата в действителност са изградили печалбарски тип селища оборудвани с перални машини, сушилни и всякакъв вид домакинска техника, което било показателно, че това не е свободно, диво къмпиране, а напротив -живо замърсяване на екологичната среда.

"На тези места няма изградени канализации. Нали се сещате, къде отиват тези мръсни води. И всичко това се репликира в едно прекрасно говорене, че това били хора, които обичали природата. Прекрасно би звучало, ако спазваха закона, но не е така", убеден е Лапчев.

Кметът разясни, че има един единствен начин за провеждане на къмпингуване и той е свързан със спазване закона за морското крайбрежие. В противен случай се образували гета.

Относно въпросът, защо точно в разгара на летния сезон се извършват такива дейности по събаряне, Лапчев отсече: "Хората бяха информирани още миналата година, бяха им разлепени предизвестия и копия на заповедите. Тогава пак мрънкаха, че е в период на сезона, а ние постъпихме благоразумно и им дадохме аванс. Тогава избягаха и заключиха караваните си. Не трябваше да им правим този жест и тази година вече пристъпихме към действия".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да