Свързани новини

07.03.2013 12:09

Всеки четвърти ученик у нас пие, пуши или се дрогира

Видян 1470 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо 30 на сто от българските ученици са употребявали 40 и повече пъти алкохол в живота си, като това са 36 на сто от момчетата и 22 на сто от момичетата. Това съобщи за БТА психологът Анина Чилева от Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/. Данните са от проведено през 2011 г. изследване на Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици /ESPAD/, като експертът Анина Чилева е била основен изследовател за България.


Проучването обхваща 36 европейски страни и е направено сред 105 хиляди ученици, родени през 1995 г., като българските участници са били 2 217 души.


Според изследването най-много алкохол поне веднъж в живота си са употребили учениците в Чехия и Латвия /над 95 на сто/. В България поне веднъж в живота си са пили 87 на сто от 16-годишните ученици. Исландия е страната с най-нисък процент употреба на алкохол поне веднъж в живота - 56 на сто, сочат данните на европейското изследване.


Средно всеки трети ден от месеца са консумирали алкохол от 15 до 18 на сто от учениците в Белгия, Германия и Малта. По този показател България се намира в средата на класацията - около 11 на сто от 16-годишните у нас са консумирали алкохол 10 и повече пъти в месеца.


В някои страни като Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция почти не е регистрирана подобна употреба на алкохол.


Висока консумация на алкохол /стигаща до интоксикация/ в последния ден на употреба по 10-степенна скала се наблюдава в Дания и Фарьорски острови - /4,6/, Великобритания - 4, Чехия, Хърватска, Финландия, Норвегия, Швеция - от 3,6 до 3,8. В България степента на злоупотреба с алкохол е 3,0.


Най-много ученици са пушили цигари поне веднъж в живота си в Латвия /78 на сто/, Чехия /75 на сто/, Хърватска, Естония, Литва и Словакия /между 70 и 74 на сто/. В България 66 на сто от младежите са пушили поне веднъж в живота си. Отново по този показател най-нисък процент се наблюдава в Исландия – 26 на сто.


По употребата на наркотици /марихуана, амфетамини, ЛСД, екстази, транквиланти и др./ водеща в класацията е Чехия - 43 на сто от учениците там са опитвали поне един незаконен наркотик. България се намира в средното ниво на тази класация - 26 на сто от 16 годишните са опитвали някакъв незаконен наркотик.


Според друго изследване на СЗО за зависимостта на подрастващите /до 15 години/ от алкохол, цигари и наркотици /HBSC/ се отчита, че в Русия има снижаване на тези зависимости близо три пъти сред младото поколение. Цитиран е и европейският директор на СЗО д-р Сузана Джакоб, според която руските подрастващи все повече избират здравословният начин на живот. България не е включена в изследването HBSC на СЗО, което обхваща повече от 200 хиляди ученици от 40 страни по света.


Зависимостта от употребата на алкохол вследствие влияние на семейната среда най-силно се отчита в: Чехия, Гренландия, Уелс, Румъния, Англия и Гърция, показват данни от HBSC. Най-ниска е тази зависимост в Исландия.


Анализът на СЗО отбелязва още, че процентът на децата на 15 години, които са пили алкохол най-малко веднъж седмично е най-висок в Чехия /33 на сто от момичетата и 44 на сто от момчетата/, в Гърция /34 на сто от момичетата и 43 на сто от момчетата/, Украйна /30 на сто от момичетата и 44 на сто от момчетата/ и Хърватия /27 на сто от момичетата и 43 на сто от момчетата/. В Исландия е отчетена почти нулева употреба на алкохол в тази възрастова група по този показател.


15-годишните, които са се напили за пръв път на 13-годишна възраст или по-рано са най-много в Литва /24 на сто от девойките и 36 на сто от младежите/, Румъния /20 на сто от девойките и 38 на сто от младежите/. Подобно пиянство е имал всеки трети от младежите в Латвия, Естония, Шотландия и Дания. Едва 10 на сто от анкетираните в Исландия са имали по-ранно пиянство от 13-годишна възраст.


Най-пушещите 15-годишни са регистрирани в Гренландия /60 на сто от девойките и 53 на сто от младежите/ са пушили най-малко два пъти седмично. В Литва, Латвия и Хърватия всеки трети на тази възраст е пушил повече от два пъти седмично. Най-нисък е този процент в Исландия и Армения.


В изследването на СЗО, което отчита употребата на наркотици сред 15-годишните - в челните места са САЩ, Канада и Чехия, където всеки трети от младежите и девойките употребява наркотици. В Испания, Франция, Латвия и Словения - около 20 на сто от младежите са употребили наркотици. По този показател отново отличник е Исландия.


От горните данни се вижда защо "митичната" островна държава, която набра популярност след последните протести у нас, може да служи за еталон за качество на живот.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци