Свързани новини

21.01.2014 13:30

Връщат една от банда за рекет в Министерството на земеделието

Видян 4895 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цветомира Стайкова, чието име нашумя като член на бандата на шестимата за кражба на 17 милиона лева европейски пари за благотворителност в земеделието, се връща в ресорното министерство. Това научи 19’ от източници в ДПС.


За онези, които са забравили прелюбопитната история, напомняме фактите. Архиви с оригинални документи бяха намерени при операция на ДАНС през 2010г. в домовете на служители на фонд "Земеделие", срещу които прокуратурата образува разследване. Предположенията бяха, че става дума за организирана група за изнудване на кандидатите за еврофинансиране. Шестимата чиновници, чиито кабинети и жилища бяха претършувани от спецченгетата, работели в отдел Приложение на програмата за развитие на селските райони.  Освен началника на отдела Велин Велев, на проверка от държавното обвинение чрез досъдебно производство са подложени още Цветомира Стайкова, шеф Оторизиране на разплащания, Иван Метанов, Иван Патев, Ралица Братанова и Нина Йолова. Част от тях са уволнени веднага, а останалите са излезли в болнични.


Забавно е, че неподкупният български съд връща четирима от шестимата на работа, при това само след 2 месеца, като на нашата героиня Цветомира дори присъжда 9100 лв. обезщетение, които при нейния размах сигурно са й се видели стотинки. Намира се обаче формула тя отново да бъде изхвърлена от кацата с меда, сиреч – от работата в земеделието. Нас, ако питате, съвсем основателно.


В началото разследването започва по данни от оперативна разработка на ДАНС, че тази 6-членна група е изнудвала кандидати по САПАРД и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за да им бъдат одобрявани проекти за финансиране. Отделно от това те са насочвали изнудваните кандидати за оформяне и придвижване на документацията към определени консултантски фирми. През март 2010 г. към същото досъдебно производство е присъединен и сигнал във връзка с тежки нарушения на закона по обществена поръчка Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции.


Стойността е стряскаща – 17 милиона лева, предвидени да бъдат откраднати от 240 000 бедни хора.


Цялата афера в момента е в съда, като по делото са привлечени и други ръководни кадри от земеделието в онези години.


 


В задачата се пита по каква точно причина и с какво точно ноу хау безценен кадър като Цветомира Стайкова се връща в институцията, която харчи най-много европейски средства в държавата? От какво се налага това?  



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв