С продължаващото въоръжаване на Украйна е въпрос на време конфликтът да излезе извън нейната територия. Източна Европа, #България може да се превърне в прифронтова държава при евентуален сблъсък, обобщих дискусията след заседанието.

Свързани новини

14.07.2022 16:56

Войната може да се разшири извън Украйна: Военен №1 на ЕС

Видян 2725 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Не мога да изключа категорично възможността и други държави да бъдат въвлечени във военни действия заради войната в Украйна, включително партньори на ЕС. Това заяви генерал Робърт Брийгър, председател на Военния комитет на ЕС, в отговор на мой въпрос. Генералът беше изслушан в подкомисията по отбрана на Европейския парламент. От своя страна заявих, че заради оказаната помощ на Украйна, съществува опасност Европа да стане участник в конфликта. Поисках да разбера дали са застрашени държавите членки, които се намират в близост – България, Полша, Балтийските държави, Румъния.

Въпросът за евентуалното въвличане и на други държави е есенциален. Мисля, че мерките, които се вземат на политическо ниво са насочени така, че да се осигури максимална подкрепа за Украйна, но да не се позволява директното включване на ЕС в конфликта, каза в отговор ген. Брийгър. Той подчерта, че способността на Украйна да се защитава е тясно свързана с помощта, която получава от Запад. Дали е достатъчно - не се нае да каже конкретно. Украинските войски са по-добре тренирани и мотивирани от руските, но #Русия разполага с огромен ресурс, а сегашният етап на войната изисква точно това, коментира той.  

 С продължаващото въоръжаване на Украйна е въпрос на време конфликтът да излезе извън нейната територия. Източна Европа, България може да се превърне в прифронтова държава при евентуален сблъсък, обобщих дискусията след заседанието.

 В комисията попитах още дали анализите на ген. Брийгър показват, че конфликтът може да се реши на терен. Очакваше се с помощта, която Западът предоставя на Украйна войната да приключи, но виждаме, че Русия напредва – малко по малко, но напредва. В отговор ген. Брийгър заяви, че това е политически въпрос. Едни от най-високопоставените политици от ЕС и САЩ работят за намиране на решение, но позициите на двете страни са далече една от друга.

 Според мен още в началото на конфликта ЕС трябваше да търси пътища за дипоматическо решение, за преговори между Брюксел, Вашингтон и Москва. И имаше такава възможност – в края на март президентът на Украйна Володимир Зеленски направи предложение и Москва се съгласи да го разгледа, припомних още след заседанието. Тази война се превръща постепенно в конфликт между НАТО и Русия. Събитията показват, че предоставянето на все повече оръжие и логистика не променя развитието на бойните действия в полза на Украйна. Тя отстъпва бавно и системно все повече територия. Продължаващата военна помощ, стремежът конфликтът да бъде решен на терен, вместо да се търси дипломатическо решение и постигане на взаимен компромис, може да изправи Украйна пред по-големи загуби.

В изложението си пред европейските депутати ген. Брийгър спомена на няколко пъти помощта, която 27-те държави членки на ЕС оказват на Украйна. Според него се изгражда координиращ механизъм, който да подпомогне финансово онези от тях, които са предоставили материали за #Киев.

Той поиска Европейският съюз да отделя не само повече средства за #отбрана, но и те да се изразходват по-ефективно, а държавите членки да увеличат сътрудничеството и координацията по между си. Генералът посочи и



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 16.07.2022 19:29

    отдавна е такава целта ви,войнолюбиви америк. агресори,където се явите правите ВОЙНИ.....

  • 002 Anonimen 15.07.2022 10:04

    С такива ментално увредени и зомбирани генерали и висши управленци на ЕС му се вижда краят. Еврепейците няма още дълго да страдат заради марионетките и зависими от САЩ главатари, а на всичко от горе да ги въвлечат във война, да обеднеят и да загубят здравето си заради ковидпландемията наложена от глобалистите

  • 001 Anonimen 15.07.2022 09:35

    Украинските лидери и техните поддръжници говорят, сякаш победата е зад ъгъла. Но тази гледна точка все повече изглежда като фантазия. Затова Украйна и Западът би трябвало да преразгледат амбициите си и да преминат от стратегия за спечелване на войната към по-реалистичен подход: намиране на дипломатически компромис, който да прекрати битката.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително