Властите в Бавария имат право да изискват поставянето на християнски кръстове във всички правителствени сгради

Свързани новини

21.12.2023 18:00

Властите в Бавария имат право да изискват поставянето на кръстове във всички правителствени сгради: Съдът

Видян 610 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Властите в Бавария имат право да изискват поставянето на християнски кръстове във всички правителствени сгради, постанови във вторник Германският федерален административен съд - едно от петте федерални върховни съдилища в страната. Решението бе взето след спор между регионални служители и сдружение на атеисти.

Ръководено от Маркус Зьодер - ръководител на най-мощната политическа партия в региона, консервативния Християнсоциален съюз (ХСС) - баварското правителство въведе правилото през 2018 г. Тогава властите наредиха над входовете на всички правителствени сгради да бъдат поставени християнски кръстове, за да се отрази "културната идентичност на държавата, както и християнското [и] западно влияние".

Преди това южната германска провинция беше въвела подобни правила за държавните училища и съдебните зали, като направи кръстовете задължителни. Зьодер също така зае особено твърда позиция по отношение на имиграцията и се опита да рационализира процедурите за предоставяне на убежище в провинцията.


Решението от 2018 г. беше посрещнато с критики както от атеистични асоциации, така и от религиозни лидери. Католическата църква обвини Соедер, че злоупотребява с християнските символи, за да печели евтини политически точки. Атеистичната асоциация, известна като "Съюз за психическа свобода", заяви, че решението нарушава правото ѝ на свобода на мисълта, и през 2021 г. отнесе въпроса до съда.

Първата правна жалба на съюза беше отхвърлена от по-нисша съдебна инстанция, което го накара да се обърне към Федералния административен съд. "Какво общо има кръстът с една официална дейност, с издаването на шофьорска книжка? Нищо!", твърди адвокат на организацията по време на съдебния процес.

Федералните съдии обаче смятат, че решението на баварските власти е "обикновена административна разпоредба без външен правен ефект", която не "нарушава никакви права на ищците". Съдът призна, че кръстът се възприема като централен символ на християнската вяра, но заяви, че излагането му не нарушава никакви гаранции за свобода.
Зьодер приветства решението, като заяви, че кръстът е "знак на нашата християнска и културна природа", и добави, че той "принадлежи на Бавария".

 Ръководителят на фракцията на ХСС в регионалния парламент Клаус Холечек също похвали развитието на ситуацията, като каза ""да" на нашите ценности и "да" на християнско-западния характер на нашата страна". Съюзът за психична свобода обеща да оспори решението пред Конституционния съд на Германия.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв