Gold State Coach, 1762

Свързани новини

06.05.2023 07:00

Визуален пътеводител за коронацията на крал Чарлз III

Видян 689 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От огромни диаманти до богато украсени мечове - това са безценните символи, които трябва да познавате при коронясването на новия британски монарх


За поколения британци коронацията на крал Чарлз III ще бъде първата коронация на нов владетел, която ще преживеят. През последните години станахме свидетели на пищните кралски сватби и юбилейни тържества, но малцина ще са запознати с коронационната традиция, част от която е останала непроменена повече от хиляда години.

Церемонията на 6 май - ръководена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби - се провежда в лондонското Уестминстърско абатство, британската коронационна църква от 1066 г. насам. Това е тържествено, но и празнично събитие, при което църквата и държавата се обединяват, за да връчат официално на монарха титлата си на нов лидер, снабден с кралски правомощия.

В рядко интервю преди коронацията сестрата на Чарлз, принцеса Ан, засегна разговора около значението на кралската институция в съвременна Великобритания. Тя заяви пред канадската телевизия CBC News, че "монархията, заедно с конституцията, осигурява степен на дългосрочна стабилност, която всъщност е доста трудно да се постигне по друг начин".

Тя добави, че обществеността не трябва да очаква изненади от управлението на брат ѝ. "Знаете какво получавате, защото той практикува от известно време, и не мисля, че ще се промени", каза кралската принцеса. "Той е отдаден на собственото си ниво на обслужване и това ще остане вярно".

Коронацията ще бъде театрално събитие, което не прилича на нищо друго, което нацията е виждала от близо седем десетилетия. По време на церемонията на Чарлз ще бъде връчена ослепителна колекция от свещени регалии, които обикновено се съхраняват в лондонския Тауър, с което ще се официализира метаморфозата му от принц в монарх.

Пътуване до Уестминстър


  • Diamond Jubilee State Coach, 2010 (Държавната карета за Диамантения юбилей)
     Тържествата започват, когато крал Чарлз и кралица Камила пътуват от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство. В леко отклонение от традицията двойката ще пътува в Държавната карета за Диамантения юбилей, теглена от шест сиви коня от Уиндзор. По маршрута от 2 км те ще бъдат придружавани от най-доверените телохранители на владетеля - Домашната кавалерия.


Построен в Австралия през 2010 г. и доставен на покойната кралица Елизабет II през 2014 г., салонът на каретата е безупречно тапициран с примусножълта коприна и инкрустиран с материали, свързани с Великобритания и нейната история. "Това е истински микрокосмос на британската и световната история. Има дървени предмети от кралските резиденции, от изследователски пътувания, както и от други страни и народи", обяснява Сали Гудсир, куратор на декоративните изкуства в Royal Collection Trust.


  • Gold State Coach, 1762 (Златна държавна карета)

След службата крал Чарлз и кралица Камила ще бъдат откарани в двореца със златната държавна карета, която се използва при всяка коронация от Уилям IV през 1831 г. насам.



Тази коронационна процесия ще премине по същия маршрут, но ще бъде много по-мащабна от тази, която предшества коронационната служба. В него ще участват "въоръжени сили от цялата Британска общност и британските отвъдморски територии, както и всички служби на въоръжените сили на Обединеното кралство, заедно с телохранителите на суверена и кралските водни служители", съобщават от кралското домакинство.

Гудсир заяви, че грандиозната 260-годишна карета - която е дълга седем метра (23 фута), висока 3,6 метра (11 фута и 8 инча) и тежи четири метрични тона - може да се използва само с пешеходно темпо, "което наистина допринася за величието и величествеността на тази велика кралска процесия". Тя добави: "Много малко са монархиите, които са запазили каретите, работещи на тази възраст, и затова е невероятно специално да се види."


Модернизиране на древен ритуал


Процесиите в абатството ще започнат с религиозни лидери, последвани от представители на всяко от кралствата, в които кралят е държавен глава. Знаменосците на всяка държава ще бъдат придружени от генералните губернатори и министър-председателите. По време на службата крал Чарлз и кралица Камила ще бъдат придружавани от по четирима пажове. Страниците - сред които внукът на Чарлз, принц Джордж, и тримата внуци на Камила, Гас и Луис Лопес и Фреди Паркър Боулс, както и нейният праплеменник Артър Елиът - също ще участват в процесиите.

Според организаторите от двореца Ламбет службата ще се опира на традицията, но ще бъде изпълнена и с много новости. Някои от тези промени в древната християнска церемония, чиято тема е "призвани да служат", включват гласна молитва на краля, участие на религиозни лидери от други вероизповедания, участие на жени духовници и включване на други езици, говорени на Британските острови. Освен това традиционното отдаване на почит на равнопоставени лица е заменено с "почит на народа". С тази промяна обществеността ще бъде поканена да се присъедини към "хор от милиони гласове, които за първи път в историята могат да участват в този тържествен и радостен момент".

Архиепископът на Кентърбъри заяви, че службата ще "чества традицията", като същевременно ще съдържа "нови елементи, които отразяват разнообразието на нашето съвременно общество".

Тя ще бъде издигната и от музикална програма, подбрана лично от Чарлз III, който е потърсил помощта на известния британски композитор Андрю Лойд Уебър, за да напише едно от 12-те нови произведения за случая.

Макар да се полагат усилия за модернизиране, основните елементи на историческия ритуал на коронацията - признаването, клетвата, помазването, инвестирането и коронясването, възкачването на престола и отдаването на почит - все още се запазват. Именно по време на някои от тези ключови моменти на Чарлз ще бъдат връчени коронационните регалии - мощни символи на монархията, събирани от крале и кралици в историята.

Първият основен елемент е признанието. Това е символичен момент, в който Чарлз ще застане на специална платформа, издигната в абатството, и ще бъде представен на народа.

След това кралят ще получи Библията на коронацията и ще положи коронационната клетва, която се полага от архиепископа, но е по-скоро законово изискване, отколкото част от литургията. Чарлз ще се закълне да управлява според закона и да упражнява правосъдие с милост.


  • Ампула и коронационна лъжица, 1661 г. и XII в.

 Третият елемент от службата за коронация е, когато монархът сяда на коронационния стол и бива помазан със свещен елей от архиепископа. Считана за най-свещената част от службата, тя е описана от Уелби като момент между краля и Бога. Тази част няма да може да се види, тъй като ще бъде издигнат специален тристранен екран, за да се запази свещеността на акта.



Архиепископът ще излее "масло от хризма" от ампулата - златна колба във формата на орел - върху сребърната позлатена коронационна лъжица, след което ще помаже Чарлз по главата, гърдите и ръцете. Лъжицата от XII в. е най-старият предмет, използван при коронации, тъй като е оцеляла след заличаването на кралските регалии по време на Английската гражданска война. Оригиналната ампула обаче най-вероятно е била претопена и затова е създадена нова за коронацията на крал Чарлз II през 1661 г. след възстановяването на монархията година по-рано. Вдъхновението за дизайна ѝ е почерпено от легенда от XIV в., "в която Дева Мария се явява на свети Тома а Бекет и му подарява златен орел и флакон с масло за помазване на бъдещите крале на Англия", според Бъкингамския дворец.


  • Мечът със скъпоценни камъни


Следващата част е инвеститурата, когато владетелят е облечен в златни одежди и му се връчват коронационните регалии. Сред тези скъпоценни предмети е Мечът на предлагането или Мечът със скъпоценни камъни. Това е спиращо дъха произведение, изработено през 1820 г. и използвано за първи път при коронацията на крал Джордж IV. Той има стоманено острие, обковано в злато и обсипано с изумруди, рубини, сапфири и диаманти, оформящи роза, бодил, трилистник, дъбови листа, жълъди и лъвска глава. Мечът е поставен в изискана кожена ножница със златно покритие. Представител на рицарските добродетели, той се благославя от архиепископа, предава се на краля и след това се принася в олтара.


  • Сфера на владетеля, 1661 г.

 Използвана при всяка коронация от 1661 г. насам, суверенната сфера символизира кралската власт и християнския свят.



Тя е изработена от две кухи златни полусфери, свързани помежду си със сложна лента от скъпоценни камъни в бял емайл. Кълбото е разделено на три части, които представляват трите континента, познати през Средновековието. Тя е украсена с 365 диаманта, 18 рубина, 9 изумруда и 9 сапфира, много от които са оригиналните скъпоценни камъни. Най-скъпоценният скъпоценен камък е тъмнолилавият аметист, който увенчава сферата.


  • Владетелски скиптър с кръст, 1661 г.

 При коронацията на Чарлз ще бъдат представени два владетелски скиптъра.



Суверенният скиптър с кръст означава светска власт и се свързва с доброто управление. С течение на годините то е претърпяло някои промени - най-вече включването на диаманта Cullinan I, който тежи невероятните 530 карата и украсява върха на златния жезъл от 1911 г. насам. Известен още като "Голямата звезда на Африка", той е изрязан от впечатляващ 3106-каратов необработен диамант, добит в Южна Африка през 1905 г. и предаден на британското кралско семейство от колониалните власти. Скъпоценен камък, който олицетворява сложното наследство на империята, днес много южноафриканци смятат придобиването му от Великобритания за незаконно и призовават да бъде върнат. Междувременно владетелският скиптър с гълъб, който е наричан още "жезълът на справедливостта и милосърдието", символизира духовната власт, а емайлираната му птица представлява Светия дух.


Коронясване на монарха


Върхът на ритуала по коронацията е моментът на коронясването. В колекцията от скъпоценни камъни има 13 корони, но нито една от тях не е по-почитана от короната на Свети Едуард. Крал Чарлз III ще я носи само веднъж - при тържественото начало на своето управление. След коронясването крал Чарлз ще заеме трона, след което по традиция кралските особи и връстници се отправят към владетеля, за да му отдадат почит, което се нарича "почит". Този път обаче се предполага, че само принц Уилям ще коленичи пред краля. Междувременно ролята на връстниците е заменена с покана към обществеността да се закълне във вярност на Чарлз, ако желае.


  • Коронационен стол, 1300-1301 г.


Известен още като стола на Свети Едуард, той е още един древен артефакт, използван в момента на коронацията. Висок 2 метра и 5 см, той е изработен по молба на Едуард I, за да побере камъка от Скоун, известен още като Камък на съдбата - камъкът за встъпване в длъжност на шотландските крале - след като той завзема шотландската корона и скиптър през 1296 г.


Изработена от балтийски дъб, тя е украсена с мотиви на животни, листа и птици на позлатен фон. На гърба му е изрисувана фигурата на крал, чиито крака са опряни на лъв. Уестминстърското абатство описва стола като "една от най-ценните и известни мебели в света" и заявява, че той е в "забележително състояние" предвид възрастта му. Въпреки това преди церемонията той е бил подложен на консервация.


Кралската двойка ще използва обновени столове на имението за ранните части на церемонията и коронацията на кралицата-съпруга, докато тронните столове ще бъдат използвани за интронизацията и отдаването на почит.


След това фокусът на коронацията се насочва към кралица Камила, която ще бъде помазана, коронясана и възкачена на трона на по-опростена церемония. Тя използва короната на кралица Мери, която е променена и допълнена с няколко скъпоценни камъка от частната колекция на покойната кралица Елизабет II.



След като духовните елементи на службата приключат, кралят и кралицата се отправят към параклиса "Сейнт Едуард" - каменен храм в сърцето на абатството, където Чарлз ще смени короната "Сейнт Едуард" с императорската държавна корона в подготовка за завръщане в Бъкингамския дворец. Преди Гражданската война короната за коронация е трябвало да остане в Уестминстърското абатство, затова е създадена втора корона, която владетелят да носи на друго място.


Мнозина ще са по-запознати с императорската държавна корона, която се използва всяка година при държавното откриване на парламента. В интервю за Би Би Си през 2017 г. кралица Елизабет II изрази своята привързаност към тази работна корона.



След службата в Уестминстърското абатство двойката ще се върне на парад в двореца, където ще получи кралски поздрав и три наздравици от военните, участвали в шествието. Денят ще завърши с обичайното появяване на балкона и прелитане на повече от 60 самолета.


Бяха повдигнати въпроси за това дали е уместно британското правителство да организира коронация на новия крал в условията на криза с разходите за живот, но някои експерти смятат, че тези разговори ще останат на заден план, когато настъпи големият ден на Чарлз.


"При планирането на тази коронация те до известна степен са взели предвид кризата с разходите за живот", казва Крейг Прескот, експерт по конституционно право на Обединеното кралство и преподавател в университета Бангор в Уелс. "Знам, че звучи малко парадоксално, но коронацията няма да е от мащаба на тази през 1953 г."


Прескот признава, че "очевидно има проблем, тъй като монархията се нуждае от общественото съгласие, за да продължи да съществува". Той добави: "Това са разумни въпроси [за разходите], които трябва да се зададат в хода на подготовката, но мисля, че след като ги видим, мисля, че те ще отшумят."


 Източник: CNN


Снимки: Getty Images, Royal Collection Trust


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион