“Не само ГЕРБ е последното решение, има и още варианти, които тепърва предстои да се видят след консултациите и при президента”, добави Атанасова.

Свързани новини

24.10.2022 09:42

Възможен е кабинет на малцинството: ГЕРБ

Видян 1284 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Все още виждам потенциал това НС да излъчи правителство", заяви пред bTV шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. От партията на Бойко Борисов разчитат резултатите от изборите като обществена задача за “баланс и взаимен контрол" между формациите.


По думите на Атанасова един от малкото възможни варианти е кабинет на малцинството на ГЕРБ. "Партиите да помислят дали това разпределение на парламентарните сили, заради което не изглежда реално излъчването на правителство, не е всъщност нова възможност. Очевидно хората така са ни излъчили в 48-о НС, за да се контролираме взаимно", посочи тя.


“Не само ГЕРБ е последното решение, има и още варианти, които тепърва предстои да се видят след консултациите и при президента”, добави Атанасова.


“Коалицията с БСП, ДПС и Български възход (БВ)  бе само за излъчване на председател”, увери тя, но не отхвърли подкрепа от тези партии, ако се стигне до управление на ГЕРБ.


Напомняме, че в края на миналата седмица след 3 дни гласувания и дебати, мнозинство от 4 партии избра за шеф на 48-ото НС най-възрастния депутат Вежди Рашидов. Това се случи с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ. Против бяха 73 депутати от Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ). Въздържаха се 27 народни представители от Възраждане.


"Мнозинството беше необходимо и задължително", коментира след гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова. Въпреки това тя подчерта, че партията и остава на "принципната си и безкомпромисна позиция" и няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Соцлидерът обаче не спомена БВ.


Припомняме, че още преди седмици 19' писа за възможен “преходен” кабинет около бившия служебен премиер Стефан Янев. Проектът е дело на шефа на АБВ и негов коалиционен партньор Румен Петков – някогашен оргсекретар и вътрешен министър от БСП - в коалиция с Нинова в предишни парламент и 1 депутат.


За сглобката математически трябва подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БВ и депутати от други групи – например няколко от Възраждане и/или БСП. Приоритети на такова правителство се формират около бюджета и ремонт в законите, за да задейства Планът за възстановяване.


“Да, може да се търсят различни мнозинства по приоритети”, потвърди сега Атанасова хипотезата за кабинет на малцинството с плаващи мнозинства.  “Ако това НС откаже да излъчи кабинет, значи тласкаме държавата към непарламентарна демокрация”, предупреди тя.



Снимка: БГНЕС


Егор Глазунов




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 24.10.2022 10:47

    Тази откачалка си е останала в психиатрията в Дулово. То не стига, че при такава ниска активност и това НС е непредставително и нелигитимно, ами и правителство на малцинството само и само Мутрата да продължава да краде и да се спасява от затвора

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -