Въздействието на цигарите върху имунната система продължава с години

Свързани новини

25.02.2024 07:02

Въздействието на цигарите върху имунната система продължава с години: Проучване

Видян 21039 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ново проучване установи, че тютюнопушенето е толкова вредно за организма, че променя имунната система на човека, като го прави уязвим за повече болести и инфекции дори години след като е отказал цигарите.


Въпреки че броят на пушачите намалява от 60-те години на миналия век насам, тютюнопушенето все още е водещата причина за предотвратима смъртност в Съединените щати, причинявайки повече от 480 000 смъртни случая всяка година.

В продължение на десетилетия здравните работници са казвали на пушачите, че този навик може да доведе до сериозни проблеми като рак на белия дроб, инфаркт или инсулт, но проучване, публикувано в списание Nature, предлага още една причина да се откажат от пушенето.


Изследването показва, че пушенето намалява способността на организма да се бори с инфекциите веднага и с течение на времето, а също така може да изложи някого на риск от хронични заболявания, свързани с възпаления, като ревматоиден артрит и лупус.

"Спрете да пушите възможно най-скоро", предупреждава съавторът на изследването д-р Виолин Сен-Андре, специалист по изчислителна биология в Института Пастьор в Париж. "Основното послание на нашето изследване, особено към младите хора, е, че изглежда има значителен интерес за дългосрочния имунитет никога да не се започва пушене."

Изследователите разглеждат с течение на времето кръвни проби от група от 1000 здрави хора на възраст от 20 до 69 години. Групата е била разделена поравно между мъже и жени.

Изследователите са искали да видят как 136 променливи, включително начин на живот, социално-икономически проблеми и хранителни навици - в допълнение към възрастта, пола и генетиката - влияят върху имунния отговор. Те подлагат кръвните проби на въздействието на често срещани микроби като бактерията Е. коли и грипния вирус и измерват имунния отговор.

Тютюнопушенето, индексът на телесна маса и латентната инфекция, причинена от херпесния вирус, оказали най-голямо влияние, като тютюнопушенето създало най-голямата промяна. То има почти същото въздействие върху имунния отговор като важни фактори като възраст или пол.


Източник: CNN


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 29.02.2024 16:07

    Тъй-тъй, от табакото не се печели много, друго си е наркотика - само оръжейната индустрия и биг фарма го бият по печалба.

  • 003 Яката дупара 29.02.2024 02:57

    Пушачите са най-гадните егоисти. Виждат че ти е неприятно да чадят тая гадна смръдня на махорка, но се правят на утрепани и ти духат в лицето!

  • 002 ну погоди 26.02.2024 10:41

    И пушачите сте гадни наркоманчета.

  • 001 Anonimen 25.02.2024 22:20

    Въпреки че броят на пушачите намалява от 60-те години на миналия век насам, тютюнопушенето все още е водещата причина за предотвратима смъртност в Съединените щати, причинявайки повече от 480 000 смъртни случая всяка година. А НАРКОТИЦИТЕ - КОЛКО? А алкохола - колко? Не че е добре да пушиш, но тютюнът не променя психиката,наркотиците и алкохола - ДА. Чували ли сте някой, който е изпушил една цигара да е предизвикал пътна катастрофа? А надрусан и пиян? Айде, молЛЪ, нне пушете, друсайте се, зомбита лесно се управляват.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей