На Politico's NatSec Daily беше съобщено, че позицията на Вашингтон остава непроменена и че Пентагонът няма да изпрати армейска тактическа ракетна система или ATACMS в Украйна, дори ако Великобритания първа премине тази граница - резултат, на който, според Post, Лондон се е надявал.

Свързани новини

11.05.2023 10:00

Вашингтон е "облекчен", че UK ще премине червената линия за Киев с ракетите с далечен обсег: Politico

Видян 1605 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служители от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън са "въздъхнали с облекчение" във връзка с информацията, че Обединеното кралство ще изпрати ракети с далечен обсег на действие в Украйна. Вашингтон разглежда предоставянето на оръжия с голям обсег на действие на Украйна като твърде далечна стъпка, която няма да бъде подкрепена от законодателите.

Реакцията е описана от Politico, като се позовава на анонимни източници в правителството на САЩ. Британският план беше отразен от The Washington Post, който се позова на свои неназовани източници.

На Politico's NatSec Daily беше съобщено, че позицията на Вашингтон остава непроменена и че Пентагонът няма да изпрати армейска тактическа ракетна система или ATACMS в Украйна, дори ако Великобритания първа премине тази граница - резултат, на който, според Post, Лондон се е надявал.

Според първоначалния доклад британското министерство на отбраната е поискало "изразяване на интерес" за предоставяне на Украйна на възможности за нанасяне на удари с обсег до 300 км. Формулировката е била включена в обявление за обществена поръчка, публикувано миналата седмица от ръководения от Великобритания Международен фонд за Украйна, който служи като средство за предоставяне на военна помощ на Киев.


Вероятно става дума за крилати ракети Storm Shadow, пише вестникът. За разлика от балистичните ATACMS, които се изстрелват от земята, те трябва да се изстрелват от въздушна платформа, но имат сравним обсег.


Киев отдавна иска от западните донори да му предоставят възможност да нанася удари по цели от по-далечно разстояние, като обещава да не атакува територии, които САЩ и съюзниците им признават за руски.

Британско-френската ракета Storm Shadow е разработена през 90-те години на миналия век и е използвана в редица британски военни операции, включително в ответния удар в Сирия, който САЩ, Обединеното кралство и Франция нанесоха съвместно през 2018 г., след като обвиниха Дамаск, че е разположил химически оръжия в Дума.

Възможността Обединеното кралство да изпрати ракетите в Украйна е посочена в предполагаем класифициран доклад на Пентагона, който е изтекъл онлайн чрез сървър discord, твърди The Post. Все още не е взето окончателно решение по въпроса, допълва вестникът.

Лондон има опит в изпращането на нови видове оръжия на Украйна. През януари той обяви решение за доставка на 14 основни бойни танка Challenger, което накара Германия и САЩ да поемат подобни ангажименти по отношение на своята бронетехника.

"Това е позиция, която Обединеното кралство може да направи по уникален начин, [тъй като] Русия така или иначе не ни харесва много", заяви британски служител пред "Пост", обяснявайки готовността на Лондон да ескалира.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец