Свързани новини

27.09.2021 15:57

ВАС отмени обезщетения за теча на данни от НАП

Видян 1206 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният административен съд отмени няколко решения на първа инстанция, с които са присъдени обезщетения по Закона за отговорността на държавата заради хакерската атака срещу НАП, довела до изтичането на лични данни на милиони български граждани. Делата са върнати за преразглеждане, тъй като са били допуснати съществени нарушения, заради които не са изяснени факти и обстоятелства от значение за спора, пише в мотивите на ВАС.


Първото отменено обезщетение е в размер на 200 лв. и е постановено от Административен съд София-град. Тричленният състав приема, че съдът не разполага със специални знания, за да прецени какво е предприела Националната агенция за приходите срещу опитите за неоторизиран достъп до личните данни, които съхранява. В тази връзка е трябвало да бъде изготвена съдебно-техническа експертиза. "Като не е направил това, съдът е пропуснал да изясни съществен за спора въпрос - било ли е направено всичко обективно възможно за защита на информационната система на НАП от външна намеса", пише в решението на ВАС.


Сходни са аргументите на върховния съд и по отношение на наложено обезщетение в размер на 100 лв. от Административен съд - Добрич. "След като съдът не разполага със специални знания, за да прецени, какво е направено, дали направеното е достатъчно, могла ли е да бъде избегната хакерската атака и ако "да", какво още е следвало да се направи, съдът е следвало служебно да допусне изслушването на съдебно-техническа експретиза", категорични са магистратите.


В същото време, както 19‘ вече писа все още няма наказателно дело в съда срещу хакерите, които атакуваха информационната система на НАП. Разследването по случая е приключило, но предстои да бъдат прецизирани на обвиненията, чак след което обвинителният акт може да бъде внесен в съда, обяви пред Сега говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 мафия 27.09.2021 16:07

    Да ги платят те тогава. Не може да не си поддържаш системата, а да мислиш само как да гепиш от умишлено несъбраните 20 милиарда ДДС

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,