По-рано тази седмица председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти предупреди в реч на Нюйоркската фондова борса, че американският дълг е неустойчив и представлява заплаха за нацията. Той заяви, че републиканците няма да допуснат страната да не изпълни задълженията си по дълга, като се закани на президента Байдън, че отказва да преговаря за мерки за намаляване на разходите.

Свързани новини

24.04.2023 09:36

Въпросът е кога, а не дали САЩ ще изпаднат в банкрут по дълга си: Мъск, който не дойде в неделя у нас

Видян 5221 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не само България има проблеми с увеличаването на дълга, който според проектобюджета тази година ще нарасне за нас с 14 млрд.лв. Лошата новина е, че лихвите по него със сигурност още ще поскъпват, защото както 19 минути неколкократно пише, основните ценни дългови книжа – на САЩ, са в невиждана ситуация.


Главният изпълнителен директор на Tesla и Twitter Илон Мъск, който трябваше в неделя да е пристигнал у нас, даже уж си беше направил резервация в селски бг ресторант, призовава за намаляване на разходите на американското правителство. Той заяви, че неплатежоспособността на САЩ е само въпрос на време.


"Като се имат предвид федералните разходи, въпросът е кога, а не дали ще изпаднем в неплатежоспособност", написа Мъск в отговор на публикация в Туитър от Белия дом, че планът на републиканците може да бъде за дефолт по американския дълг.


Тези дни председателят на Конгреса Кевин Маккарти предупреди в реч на Нюйоркската фондова борса, че американският дълг е неустойчив и представлява заплаха за нацията. Той заяви, че републиканците няма да допуснат страната да не изпълни задълженията си по дълга, като се закани на президента Байдън, че отказва да преговаря за мерки за намаляване на разходите.


Маккарти добави, че Камарата на представителите скоро ще гласува законопроект за повишаване на тавана на дълга до 2023 г., за което от самото начало на годината се моли финансовият министър г-жа Йелън.


Президентът Байдън призова републиканците първо да оповестят предложения от тях алтернативен бюджет, като подчерта, че дотогава няма да преговаря за тавана на дълга.


В края на миналия месец прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че републиканците заплашват да предизвикат хаос в икономиката на САЩ, което би значело световна криза, въпреке че правителството е на Демократическата партия и носи отговорност за хазната на страната.


През януари Министерството на финансите уведоми Конгреса за началото на "извънредни мерки" до 5 юни, за да продължи изплащането на задълженията на правителството, тъй като САЩ са достигнали нов рекорден дълг от 31,4 трилиона долара. Джанет Йелън изиска "да действат незабавно", за да се избегне фалит.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.04.2023 14:43

    Няма на практика, как да се случи това, Щатите да изпаднат в неплатежоспособност. Ще продължи тази игра докато има кой да им купува държавните облигации, а то ще има винаги. Ако някой не иска те ще го накарат. Играта продължава: ново увеличение на тавана на дълга и фалит на някои големи банки и финансови играчи. Цената ще я платят вложителите, съчетано с инфлация, обезценка на долара спрямо златото. Зануляване на някой задължения и продължават напред до нови висоти на дълга. Никой от световните големи играчи няма интерес да САЩ да фалират или да се обезцени много щатската валута, защото те са свързани с нея.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв