Свързани новини

16.08.2021 11:55

Ваксината на AstraZeneca: синдромът на редките кръвни съсиреци носи висок риск от смърт

Видян 4929 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Макар и изключително рядко, синдромът на кръвния съсирек след първата доза от ваксината на Oxford/AstraZeneca носи висок риск от смърт и може да се появи при иначе млади и здрави хора, установиха британски изследователи, съобщава The Guardian.com.

При тези на възраст под 50 години този синдром на кръвни съсиреци се среща при около един на 50 000 души, които са получили ваксината, а този брой пада до един на 100 000 през над 50-годишните, показват данните. Но рискът от образуване на кръвни съсиреци е много по -висок при самия Covid - изследванията показват, че повече от една пета от хоспитализираните пациенти с Covid имат данни за кръвни съсиреци.

Изследователите са наблюдавали симптомите, признаците и резултатите в 220 потвърдени и вероятни случая, представени в болници във Великобритания между 22 март и 6 юни.

„Важно е да се подчертае, че този вид реакция към ваксината Oxford/AstraZeneca е много рядка“, казва д -р Сю Павърд, консултант хематолог в Trust на NHS Foundation Hospital и водещ автор на анализа, публикуван в New England Journal of Medicine.

Но за тези, които развиват кръвни съсиреци, резултатите „могат да бъдат опустошителни“, добави тя. „Често засяга млади, иначе здрави получатели на ваксина и има висока смъртност. Особено опасно е, когато пациентът има


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.