Свързани новини

30.06.2021 10:53

В тол системата работят 40 IT специалисти със заплата от 5 хил. лв.: Зам.-министър

Видян 2751 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дебати за тол системата след вчерашния брифинг на МРРБ. От ведомството оповестиха резултатите от тяхна проверка, които сочат, че системата е скъпа, но за сметка на това – почти неработеща.


В ефира на „Тази сутрин“ по темата говориха бившият директор на тол управлението проф. Олег Асенов и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов.


Асенов отхвърли твърденията на регионалното министерство. По думите му от началото на функционирането си тол системата е събрала приходи в рамките на 1 млрд. лв., а реалните разходи са около 300 млн.


„Тол системата е произвела около 700 млн. лв. за пътна инфраструктура. Не знам дали се е превърнала в печатница за пари, но че се превърна в една подходяща тема за политическо говорене – в това съм убеден. Смятам, че числата са достатъчно красноречиви“, категоричен бе Асенов.


Той не се съгласи със заключението, че системата не е оправдала вложените в нея средства.


„Тук не говорим за потъване на приходи, тук говорим за един процес, за една реформа, която във времето се случва с плавно нарастване на приходите. Ако погледнем други държави, ще видим, че в една Унгария с приходи на системата от 900 млн. евро на година е преминал един период от 15 години за достигане на това ниво“, даде пример той.


Справката на МРРБ показва, че преди да функционира тол системата само от електронни винетки през 2019 г. са събрани 392 млн. През 2020 г. – с 600 хил. по-малко.


Асенов обясни разминаването с ковид кризата и посочи, че през този период тежкотоварният трафик е намалял с 30%, трафикът на автобуси – със 80%.


Попитан защо глобите се събират на ръка при наличието на електронна система, Асенов отговори: „Тези заключения са в резултат на непознаване на процесите в тол системата. В процеса на правоприлагане имаме автоматично правоприлагане. Във всички тол системи има център за ръчна верификация на нарушенията. Това е, за да се спази европейската директива за принципа на 4-те очи при потвърждаване на нарушенията“, разясни бившият директор на тол управлението.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.