Свързани новини

03.11.2021 11:30

Увеличава се броят на климатичните бежанци: Кристалина Георгиева

Видян 2188 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Адаптирането към бързо влошаващото се въздействие на изменението на климата ще изисква не само повече пари за по-устойчива инфраструктура, посеви и други системи, но и много по-бързо намаляване на парниковите емисиите, водещи до повишаване на температурата на планетата, заяви ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде БНР.

"Колкото повече намалявате вредните емисии, толкова по-малко драматично ще бъде положението в света", каза Георгиева в интервю за фондация Thomson Reuters по време на срещата на върха на ООН за климата - COP26 в Глазгоу.

Нарастващите загуби на земя и доходи ще стимулират растяща миграция, предупреди тя, тъй като "хората се опитват да стигнат до места, където могат да имат повече сигурност".

"Климатичните бежанци вече са част от потока от хора, движещи се извън Африка - и броят им се увеличава", каза тя.

Според нея досегашните глобални обещания за намаляване на емисиите възлизат на между една трета и две трети от необходимото, за да се задържи затоплянето на планетата с под 2 градуса по Целзий, което е по-малко амбициозната цел на Парижкото споразумение за изменението на климата от 2015 г.

Това води до бързо нарастващи разходи за адаптиране към екстремни метеорологични условия и повишаване на морското равнище, като Програмата на ООН за околната среда изчислява, че до 2030 г. ще са необходими 140-300 милиарда долара годишно за развиващите се страни, за да се справят с негативните климатични въздействия.

Най-малко 30-50 милиарда долара от тях са необходими само за Африка на юг от Сахара, според оценките на МВФ, отбеляза Георгиева.

Промяната на курса ще изисква глобални финансови промени за стимулиране на намаляването на парниковите емисии, каза шефът на МВФ и допълни, че са необходими и големи частни инвестиции в подкрепа на чистата енергия, укрепването на климатичната устойчивост и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева