Друга платежна картова система, MasterCard, отбеляза спад на пазарния дял на транзакциите с дебитни карти от 39,53% през 2021 г. до 21,19% през миналата година.

Свързани новини

30.05.2023 11:44

UnionPay изпревари Visa в глобалните транзакции с дебитни карти: Nilson Report

Видян 1082 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайската разплащателна система UnionPay изпреварва конкурента си Visa на световния пазар на дебитни карти, показва проучване на аналитичната компания Nilson Report.

Според проучването делът на UnionPay в транзакциите с дебитни карти е достигнал 40,03% през 2022 г., докато делът на трансакциите на Visa е бил около 38,8%. Обемът на разплащанията, извършени чрез картите на UnionPay, също е бил по-голям и е достигнал 16,227 млрд. долара спрямо 14,109 млрд. долара на Visa.

През 2021 г. Visa имаше по-голям пазарен дял - 39,53% - в сравнение с 38,68% на UnionPay. В проучването се отбелязва, че това е значителна промяна в пазарния дял в сравнение с преди десетилетие, когато делът на трансакциите с дебитни карти Visa на световния пазар е бил почти 80% в сравнение с 1-2% на UnionPay. По онова време UnionPay се използваше предимно на вътрешния пазар.

Друга платежна картова система, MasterCard, отбеляза спад на пазарния дял на транзакциите с дебитни карти от 39,53% през 2021 г. до 21,19% през миналата година.

Експерти заявиха пред вестник "Известия", че една от основните причини за рязкото увеличение на трансакциите с UnionPay е бързият икономически растеж на Азиатско-тихоокеанския регион, където системата се използва широко.

"Системата UnionPay се използва най-често в Китай и други страни от Азиатско-тихоокеанския регион. През последните години те отбелязват по-бърз икономически растеж, което от своя страна допринася за увеличаване на обема на картовите трансакции. Оттук идва и увеличението на пазарния дял на UnionPay", заяви Игор Додонов, анализатор във Finam Group.


 Друг фактор, който стимулира използването на UnionPay, е нейното разширяване на руския пазар, след като Visa и MasterCard напуснаха страната заради санкциите, свързани с Украйна, миналата година, твърдят анализатори. Преди 2022 г. 4-5% от всички трансакции на Visa и MasterCard са били извършвани в Русия. След като компаниите напуснаха, техните карти продължиха да работят в Русия, но не можеха да се използват в чужбина. Като алтернатива редица банки започнаха да работят с китайската картова система. В началото на май седем руски банки издаваха карти UnionPay.

Експертите също така посочват, че върху съотношението на силите между Visa и UnionPay оказва влияние спадът в растежа на БВП на САЩ, който се забави до 1,1% през първото тримесечие. Китайският БВП нарасна с 4,5% през първото тримесечие спрямо година по-рано, което според анализаторите показва, че UnionPay в момента се намира в по-конкурентна среда от Visa.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,