По-рано във вторник унгарският парламент прие конституционна поправка, която дава на министър-председателя правомощия да обявява извънредно положение, ако в съседна държава има война или хуманитарно бедствие, в допълнение към съществуващите категории кризи

Свързани новини

25.05.2022 09:24

Унгария обяви извънредно положение

Видян 2587 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви извънредно положение във вторник, позовавайки се на конфликта в Украйна, само няколко часа след като парламентът одобри мярката като начин Будапеща да реагира на кризисни ситуации.




Орбан обяви извънредното положение във видеообръщение на страницата си във Facebook. Извънредният режим влиза в сила в полунощ, а първите мерки ще бъдат оповестени в сряда.




"За да защити интересите на Унгария в областта на националната сигурност, да се увери, че няма да участваме във войната, и да защити унгарските семейства, правителството се нуждае от пространство за маневриране и възможност за незабавни действия", заяви Орбан в съобщението.


 


 


По-рано във вторник унгарският парламент прие конституционна поправка, която дава на министър-председателя правомощия да обявява извънредно положение, ако в съседна държава има война или хуманитарно бедствие, в допълнение към съществуващите категории кризи. Критиците на Орбан твърдят, че това ще му позволи да "управлява с указ" и да заобикаля законодателите.




Подобни критики бяха отправени към Орбан и през март 2020 г. , когато парламентът му предостави широки извънредни правомощия за справяне с Covid-19. Той настоява извънредното положение да бъде ограничено по време и в крайна сметка то е отменено през юни същата година.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат