По-рано днес депутатите в Народното събрание приеха със 155 гласа "за" да започнат преговори между България и Украйна за купуване на ядрените реактори от АЕЦ "Белене".

Свързани новини

06.07.2023 18:00

Украйна може да използва евросредства за купуване на ядрени реактори от България

Видян 1108 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия няма нищо против Украйна да използва средства от ЕС, за да купи от България ядрени реактори. Това uаза говорител на Комисията в отговор на журналистически въпрос. Според Брюксел това са двустранни отношения между България и Украйна.

По-рано днес депутатите в Народното събрание приеха със 155 гласа "за" да започнат преговори между България и Украйна за купуване на ядрените реактори от АЕЦ "Белене".

Европейският съюз предоставя на Украйна финансова помощ в рамките на нов инструмент, наречен "Макрофинансова подкрепа плюс". На 9 ноември 2022 г. Европейската комисия прие предложение за предоставяне на 18 милиарда евро подкрепа под формата на заеми на Украйна за 2023 г. в рамките на новия инструмент .

    "Както знаете, ЕС предоставя финансова помощ за Украйна, която е около милиард и половина месечно. Това е макроикономическа помощ, която цели да помогне на страната. Зависи от самата Украйна как ще използва тези пари. Нищо не спира украинската държава да използва част от тези пари, предоставени в рамките на макроиконовическата помощ, за бъдат използвани за сътрудничество с България в областта на ядрената енергия. Това е в правомощията на украинските власти, а не на Комисията, защото това са двустранни разговори между Украйна и България", каза Ерик Мамер - говорител на ЕК.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,